Longkanker - Symptomen

Longkanker kan gepaard gaan met heel veel symptomen die echter niet alleen bij deze ziekte horen. De symptomen en de snelheid waarmee ze verschijnen, zijn niet alleen afhankelijk van de aard van de tumor en zijn volume, maar ook van de plaats. Een tumor op een dikke longpijp komt namelijk sneller tot uiting dan een tumor op een longpijptakje. Ook eventuele uitzaaiingen hebben een invloed op de symptomen.

Deze symptomen van longkanker komen heel vaak voor:

  • een verandering van de hoest, met al dan niet bloed in de fluimen (in 60 tot 70 procent van de gevallen is dit het eerste teken dat de patiënt opmerkt)
  • herhaalde longinfecties
  • ademnood
  • een schorre stem
  • pijn in de borstkas

Soms stelt men ook een verandering vast in de algemene lichamelijke toestand (vermoeidheid, vermagering, chronische koorts). Ook gezwollen lymfeklieren in de hals of zwellingen in het gezicht en de hals komen voor. Die symptomen zijn echter niet typisch voor longkanker en kunnen ook door andere ziektes zijn veroorzaakt. Als ze aanhouden, is een bezoek aan de dokter toch aangewezen.

Laatst aangepast op: 10/10/2018

Getuigenissen

Vermoeidheid, vermageren ... Na enkele medische onderzoeken, valt de diagnose: myeloom. Eerst kon Thierri zich er niet bij neerleggen. Maar hij is erin geslaagd om zijn dagelijkse leven toch aan te passen. Vooral de steun van vrienden en familie heeft hem daarbij geholpen. De boodschap van Thierri: hoop!Lees verder