Ziekte van Hodgkin of Hodgkin lymfoom

Hodgkin lymfoom - Algemeen

Wat is de ziekte van Hodgkin of Hodgkin lymfoom?

De ziekte van Hodgkin of Hodgkin lymfoom is een vorm van kanker van het lymfesysteem. In die ziekte ziet men een abnormale woekering van een bepaald type van witte bloedlichaampjes (de lymfocyten). De Engelse dokter Thomas Hodgkin omschreef deze ziekte al in 1832 en was de eerste om deze vorm van lymfoom te identificeren. Het belangrijkste kenmerk van Hodgkin lymfoom is de aanwezigheid van specifieke abnormale cellen (de cellen van Sternberg-Reed). Dit is wat het lymfoom van Hodgkin onderscheidt van alle andere lymfomen die men de algemene naam 'non-Hodgkin lymfomen' heeft gegeven.

Bij de ziekte van Hodgkin leidt de woekering van abnormale cellen tot een vergroting van de lymfeklieren. De lymfocyten doen hun werk niet meer goed. Het lichaam verliest dus een deel van zijn afweersysteem tegen virussen en bacteriën, waardoor het gemakkelijker ten prooi valt aan infecties.

Waarschijnlijk duikt de ziekte het eerst op een welbepaalde plaats op, gewoonlijk een lymfeklier, maar soms ook ergens anders in het lymfesysteem: in de milt, de lever of het beenmerg. 

Lymfeknoppen bij de vrouwLymfeknoppen bij de man

Hoe vaak komt Hodgkin lymfoom voor?

De ziekte van Hodgkin is relatief zeldzaam. In België worden jaarlijks zo'n 300 nieuwe gevallen geregistreerd.

Hodgkin lymfoom komt voor:

  • relatief vaak tussen 20 en 35 jaar
  • zeldzamer tussen 35 en 50 jaar
  • na de leeftijd van 50 jaar neemt het aantal patiënten met de leeftijd toe

Hodgkin lymfoom komt iets vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.

Publicatie: De ziekte van Hodgkin

Laatst aangepast op: 14/06/2018

Oorzaken

Naar de precieze oorzaken van de ziekte van Hodgkin blijft het gissen . Erfelijkheid speelt blijkbaar geen doorslaggevende rol.

Symptomen

Gezwollen lymfeklier(en): het eerste teken van de ziekte van Hodgkin of Hodgkin lymfoom is meestal een gemakkelijk voelbare zwelling van één of meerdere lymfeklieren in de hals , de oksel of - zeldzamer - de lies. Gewoonlijk zijn die zwellingen niet pijnlijk .

Onderzoeken

Een biopsie en een microscopisch onderzoek van een verdachte lymfeklier zijn noodzakelijk om precies te bepalen om wat voor soort van lymfoom het gaat. Er zijn dan diverse onderzoeken met medische beeldvorming .

Behandelingen

Chemotherapie Patiënten met Hodgkin lymfoom krijgen meestal meerdere chemokuren. De behandeling is gewoonlijk gespreid over 12 tot 24 weken. Radiotherapie De chemotherapie wordt vaak gevolgd door een radiotherapie op de plaatsen waar de ziekte zit. Transplantatie In sommige gevallen gaat men ook

Nog meer weten?

Getuigenissen

Philip Holvoet
De steun die ik krijg van de vele mensen rondom mij die om mij geven. De liefde die ik krijg van vrienden. En de zorgen van van iedereenLees verder