Hodgkin lymfoom - Symptomen

Symptomen van Hodgkin lymfoom

Gezwollen lymfeklier(en): het eerste teken van de ziekte van Hodgkin of Hodgkin lymfoom is meestal een gemakkelijk voelbare zwelling van één of meerdere lymfeklieren in de hals, de oksel of - zeldzamer - de lies. Gewoonlijk zijn die zwellingen niet pijnlijk

Een zwelling van de lymfeklieren tussen de twee longen (mediastinum) is ook mogelijk. Dit kan leiden tot symptomen zoals een drukkend gevoel of pijn in de buurt van het borstbeen. 

Een zwelling van de lymfeklieren kan ook andere oorzaken hebben, zoals een infectie. In dat geval verdwijnt die na een tijdje meestal vanzelf. Houdt zo'n zwelling langer dan een maand aan? Spreek er dan over met je dokter.

De ziekte van Hodgkin gaat soms gepaard met één of meerdere van deze symptomen of klachten:

  • afwisselend koorts en dan weer een normale temperatuur
  • gewichtsverlies of gebrek aan eetlust
  • een grote vermoeidheid zonder duidelijke reden
  • overdreven zweten, vooral 's nachts
  • jeuk over het hele lichaam

Bij sommige patiënten verschijnen de symptomen vanaf het begin van de ziekte. Bij anderen laten ze pas laat van zich horen, en soms zelfs nooit, en zijn de opgezwollen lymfeklieren dus de enige vastgestelde afwijking.

De opgesomde symptomen kunnen daarentegen ook opduiken wanneer er (nog) geen zwellingen aan de lymfeklieren voelbaar zijn. Geen van die afwijkingen duidt echter automatisch op Hodgkin lymfoom. Griep kan immers ook koorts, een grote vermoeidheid en overdreven zweten meebrengen. Houden die symptomen toch aan? Laat je dan toch eens onderzoeken door je dokter.

Getuigenissen

“Er was bij mij geen sprake van een voorgeschiedenis van borstkanker in mijn familie, ik behoorde niet tot een risicogroep. Voor ik ziek werd, was ik dus helemaal niet bezig met kanker of met preventie, hoewel we een betrekkelijk gezond leven leidden. Ik zou durven zeggen dat preventie belangrijker geworden is sinds ik ziek werd. En niet enkel in verband met borstkanker, maar in verband met alles, of het nu gaat om tabak, de zon, voeding ... Lees verder