Maagkanker - Algemeen

Hier kun je een algemene uitleg vinden over kanker, en wordt o.a uitgelegd wat kanker is. Hieronder bespreken we kanker van de maag.

 

De maagMaag

De maag is schematisch verdeeld in twee delen: een bovenste, verticaal deel (fundus genoemd) en een horizontaal, onderste deel (maagholte genaamd). De cardia (of maagmond) verbindt het bovenste deel van de fundus met de slokdarm. De pylorus scheidt de maagholte van het duodenum (de eerste helft van het darmkanaal). Daar bevindt zich een krachtige spier, de sfincter. Deze belet de voedingsstoffen door te dringen in het darmkanaal zonder dat ze verteerd zijn. De maagwand bestaat eveneens uit een spier die de voedingsstoffen door elkaar hutselt en ze vervolgens naar de dunne darm stuwt.

Maagkanker in cijfers

In de infografiek hieronder zijn de cijfers van het Belgisch kankerregister gebruikt. Wij vatten die cijfers voor u samen en geven ze grafisch weer. Zo kunt u makkelijk zien hoe vaak deze kanker per jaar optreedt, welke leeftijden het meest getroffen worden, en hoeveel mensen eraan overlijden.

Maagkanker komt zelden voor bij mensen jonger dan 40. De gemiddelde leeftijd op het moment van de diagnose is ongeveer 70 jaar.

Classificatie van maagkanker 

De meest voorkomende vorm van maagkanker is het adenocarcinoom. Dat betekent dat hij zijn oorsprong vindt in cellen van het slijmvlies van de maag. 

 

Laatst aangepast op: 14/10/2020

Oorzaken

Er bestaan een aantal risicofactoren voor maagkanker . Bacterie Helicobacter pylori Op dit ogenblik lijkt in onze landen de aanwezigheid van de bacterie Helicobacter pylori de voornaamste risicofactor te zijn voor maagkanker (voornamelijk van het onderste deel van de maag). Deze bacterie is ook

Symptomen

Symptomen van maagkanker duiken vaak pas laattijdig op, wanneer de kanker het beginstadium al lang voorbij is. De initiële evolutie van maagkankers verloopt namelijk zeer discreet en gaat meestal met geen enkel symptoom gepaard. Vandaar dat de diagnose meestal vrij laat gebeurt.

Onderzoeken

Endoscopie Een slokdarm- en maagduodenum fibroscopie is het meest gebruikelijke onderzoek voor de diagnose van maagkanker. Het onderzoek gaat gepaard met het wegnemen van weefsels (biopsie) aan de verdachte letsels. Biopsie Het microscopisch onderzoek van de biopsie laat toe om de diagnose van

Behandelingen

Er wordt een keuze voor behandeling gemaakt na overleg tussen verschillende specialisten op gebied van diagnose en therapie: chirurg, oncoloog, radiotherapeut, anatoom-patholoog, en de coördinator oncologische zorgen.

Nog meer weten?

Getuigenissen

Christine verneemt dat ze kanker heeft wanneer zij en haar man het over een tweede kindje hebben. Ze getuigt over haar gevecht tegen de ziekte, de gevolgen ervan op haar dagelijkse leven en de steun die zij vond in de diensten van de Stichting.Lees verder