Maagkanker - Algemeen

Hier kun je een algemene uitleg vinden over kanker, en wordt o.a uitgelegd wat kanker is. Hieronder bespreken we kanker van de maag.

 

De maagMaag

De maag is schematisch verdeeld in twee delen: een bovenste, verticaal deel (fundus genoemd) en een horizontaal, onderste deel (maagholte genaamd). De cardia (of maagmond) verbindt het bovenste deel van de fundus met de slokdarm. De pylorus scheidt de maagholte van het duodenum (de eerste helft van het darmkanaal). Daar bevindt zich een krachtige spier, de sfincter. Deze belet de voedingsstoffen door te dringen in het darmkanaal zonder dat ze verteerd zijn. De maagwand bestaat eveneens uit een spier die de voedingsstoffen door elkaar hutselt en ze vervolgens naar de dunne darm stuwt.

Maagkanker in cijfers

In de infografiek hieronder zijn de cijfers van het Belgisch kankerregister gebruikt. Wij vatten die cijfers voor u samen en geven ze grafisch weer. Zo kunt u makkelijk zien hoe vaak deze kanker per jaar optreedt, welke leeftijden het meest getroffen worden, en hoeveel mensen eraan overlijden.

Maagkanker komt zelden voor bij mensen jonger dan 40. De gemiddelde leeftijd op het moment van de diagnose is ongeveer 70 jaar.

Classificatie van maagkanker 

De meest voorkomende vorm van maagkanker is het adenocarcinoom. Dat betekent dat hij zijn oorsprong vindt in cellen van het slijmvlies van de maag. 

 

Laatst aangepast op: 14/10/2020

Nog meer weten?

Getuigenissen

Legaat
Jacqueline heeft pretoogjes en ademt levensvreugde uit. Ondanks de vele beproevingen op haar pad, heeft ze altijd iets positiefs te melden wanneer ze de deur opent van haar appartement in Brussel, waar ze samen met haar man in 1971 introk. Ze kregen geen kinderen, maar zagen veel van de wereld en genoten van het leven. Elke keer als ze op reis gingen, dacht Jacqueline eraan om een briefje op tafel te leggen, voor het geval er iets zou gebeuren.Lees verder