Maagkanker - Behandelingen

De behandeling van invasieve kanker vereist een nauwgezette coördinatie tussen verschillende medische en paramedische disciplines. Afhankelijk van de noden komen er verschillende medische en niet-medische zorgen bij kijken. De therapeutische strategie wordt daarom nooit door één arts beslist. Iedere kankerpatiënt moet worden besproken in een Multidisciplinair Oncologisch Consult (MOC). Daarbij zijn artsen uit verschillende disciplines betrokken samen met experten uit andere vakgebieden (zoals verpleegkundigen, psychologe, diëtisten, enz).

Zo wordt de behandeling dus telkens zoveel mogelijk afgestemd op het individu. De dokters zullen je een behandeling op maat van jouw specifieke situatie voorstellen, waarbij o.a. de volgende elementen meewegen: 

  • het type kanker 
  • het stadium (de omvang) van de kanker; 
  • de algemene gezondheidstoestand van de patiënt.

Types van kankerbehandeling

Er bestaan diverse behandelingen van kanker die afzonderlijk of in combinatie worden toegepast. Afhankelijk van wat de MOC beslist (en dus o.a. van het type kanker), zullen bepaalde van deze behandelingen gekozen worden, maar zelden allemaal:

  • Chirurgie (heelkunde)
  • Chemotherapie
  • Radiotherapie
  • Immunotherapie
  • Hormoonbehandeling
  • Doelgerichte behandelingen

De behandeling van maagkanker

Ook voor deze kanker geldt dat de MOC het beste traject zal uitstippelen, toch geven we hieronder een overzicht van de meest gebruikte opties.

Chirurgie

Chirurgie is de eerste behandeling voor maagkanker die niet ver gevorderd is (als de kanker nog beperkt is tot de maag). Afhankelijk van de situatie kan de maag geheel of gedeeltelijk worden verwijderd (dat heet respectievelijk een totale en partiële gastrectomie). De chirurg herstelt dan de continuïteit van het spijsvertingskanaal door de onderkant van de slokdarm vast te hechten aan het begin van de dunne darm.  

Lees hier meer over chirurgie in het algemeen.

Chemotherapie

Met chemotherapie kunnen micro-uitzaaiingen of vastgestelde uitzaaiingen worden behandeld

Afhankelijk van het beoogde doel is het mogelijk om de chemotherapie vóór of ná chirurgie te geven. Het doel van de pre-operatieve chemotherapie is om de operatie beter te doen verlopen. 

Lees hier meer over chemotherapie in het algemeen.

Radiotherapie

Radiotherapie neemt eerder een beperkte plaats in bij de behandeling van maagkanker. Momenteel bestaat er geen definitieve conclusie mbt het nut van radiotherapie bij maagkanker en wordt radiotherapie dus vooral toegepast in het kader van klinische proeven.

Ze is soms wel doeltreffend bij palliatieve verzorging, omdat ze de symptomen bestrijdt bij obstructiecomplicaties of bloedingen, of om de pijn onder controle te houden.

Lees hier meer over radiotherapie in het algemeen.

 

Laatst aangepast op: 10/10/2018

Getuigenissen

Myriam conseillère en beauté
Myriam is vrijwillige schoonheidsconsulente van Stichting tegen KankerLees verder