Maagkanker - Onderzoeken

Vroege opsporing maagkanker

Er wordt geen systematische opsporing van maagkanker aangeraden.

Diagnoseonderzoeken bij maagkanker

Endoscopie

Een endoscopie van de slokdarm- en maagduodenum is het meest gebruikelijke onderzoek voor de diagnose van maagkanker. Het onderzoek gaat gepaard met het wegnemen van weefsels (biopsie) aan de verdachte letsels.

Biopsie

Het microscopisch onderzoek van de biopsie laat toe om de diagnose van maagkanker te bevestigen en het onderscheid te maken tussen de verschillende soorten kanker. Dat onderzoek bepaalt mee de prognose en de vermoedelijke respons op medische behandelingen.

Bijkomende onderzoeken

Als uit de voorgaande onderzoeken blijkt dat het om kanker gaat, kan verder onderzoek naar de uitgebreidheid van de tumor in het lichaam noodzakelijk zijn:

Scanner (CT-scan)

Via een CT-scan bekomt men heel gedetailleerde beelden van de organen en/of weefsels. 

Echografie

Om een tumor in de blaas aan het licht te brengen en zijn uitbreidingsgraad te bepalen, kan men ook een echografie van de maag en van het abdomen uitvoeren. 

PET-scan

De PET-scan is een beeldvormingstechniek die een idee geeft van de celactiviteit (metabolisme) in de weefsels. Daarom wordt deze techniek ook wel 'metabolische beeldvorming' genoemd. De kankercellen hebben een abnormaal intens metabolisme, wat zichtbaar is op de PET-scan. 

Laatst aangepast op: 10/10/2018

Getuigenissen

Prof Haustermans
Prof Haustermans - Scientific Grants 2018Lees verder