Pancreaskanker - Oorzaken

Oorzaken en risicofactoren van pancreaskanker

Over de risicofactoren is weinig bekend.

Tabak is waarschijnlijk de belangrijkste risicofactor. Rokers worden twee keer zo vaak getroffen dan niet-rokers.

Obesitas is waarschijnlijk ook van invloed (veroorzaakt door een voedingspatroon rijk aan dierlijke vetten en eiwitten).

Ook chronische ontsteking van de pancreas (pancreatitis) wordt met pancreaskanker geassocieerd.

Onder de pancreaskankerpatiënten is er een significant groter percentage mensen met diabetes. Maar, dit kan ook verband houden met obesitas, wat een risicofactor is voor beide ziekten.

Bepaalde erfelijke factoren lijken een rol te spelen. Dit leidt men af uit het feit dat pancreaskanker soms bij verschillende leden van dezelfde familie voorkomt (ouders, grootouders, broers en zussen, kinderen), zonder dat er evenwel een specifieke genetische mutatie aangeduid kan worden.

Sommige genetische mutaties houden verband met de ontwikkeling van pancreaskanker, namelijk mutaties in de BRCA 1- of 2-genen (die ook een rol spelen bij erfelijke vormen van borst- en eierstokkanker) of in het CDKN2A-gen (dat tevens het risico op melanoom verhoogt). Erfelijke ziekten zoals het syndroom van Peutz-Jeghers of erfelijke pancreatitis zijn eveneens risicofactoren.

Laatst aangepast op: 6/07/2020

Getuigenissen

Erik
We zijn in 2001. Erik Briers viert zijn vijftigste verjaardag en ‘trakteert’ zichzelf op een gezondheidscheck bij de huisarts. Het begin van een rollercoaster die nog steeds niet is uitgebold.Lees verder