Merkelcelcarcinoom - Algemeen

Hier kun je een algemene uitleg vinden over kanker, en wordt o.a uitgelegd wat kanker is. Hieronder bespreken we het Merkelcelcarcinoom.

Wat is het Merkelcelcarcinoom?

Het Merkelcelcarcinoom is een heel zeldzame maar bijzonder agressieve vorm van huidkanker. Hij ontwikkelt zich uit de zogenaamde Merkelcellen, in 1875 omschreven door de Duitse anatoom Friedrich Sigmund Merkel. 

De Merkelcellen zitten in de epidermis en in de haarfollikels, vlak bij de sensorische zenuwen. Samen met die zenuwen spelen ze een rol in het tastgevoel waarmee wij de vorm en textuur van een voorwerp kunnen waarnemen. 

Omwille van die nauwe samenwerking tussen Merkelcellen en zenuwuiteinden worden de tumoren die ze aantasten ‘neuro-endocrien’ genoemd. Dit type van huidkanker kan overal op de huid voorkomen, maar de zones die zijn blootgesteld aan de zon (zoals het gezicht, de hals, de benen en de armen) zijn voorkeurslokalisaties.


Cijfers

Deze kanker zou naar schatting 2 tot 3 personen op 1 miljoen treffen. Het is dus een heel zeldzame kanker. De incidentie zou echter gestaag klimmen met 8% van het aantal gevallen per jaar.

Hoewel hij dertig keer minder vaak voorkomt dan het melanoom is het Merkelcelcarcinoom de op één na grootste oorzaak van overlijden door huidkanker, net omdat hij zo agressief is.

Classificatie

Afhankelijk van de verbreidingsgraad van de ziekte wordt deze kanker in verschillende stadia onderverdeeld. Dit gaat van stadium 0 (heel kleine, beginnende kanker) tot stadium IV (uitzaaiingen in andere organen). Tussen die twee uitersten zitten verschillende tussenstadia (stadium 0, stadium IA, stadium IB, stadium IIA, stadium IIB, stadium IIC, stadium III A, stadium IIIB, stadium IV), afhankelijk van de grootte van de tumor en lokale of regionale invasies. 

Laatst aangepast op: 5/12/2017

Oorzaken

Oorzaken van het Merkelcelcarcinoom Een infectie door een virus uit de familie van het polyomavirus zou een grote rol kunnen spelen in de verschijning van deze kanker. Van de personen met het Merkelcelcarcinoom werd immers 80% besmet met dit virus. Het wordt ook teruggevonden bij 10% van de

Symptomen

Mogelijke symptomen van het Merkelcelcarcinoom Het Merkelcelcarcinoom begint met een knobbel op of onder de huid. Deze knobbel is hard, groeit snel, doet geen pijn en hindert niet. Hij is roze/rood of paarsachtig, met soms een erytheem (rode uitslag op de omliggende huid). Hij kan soms worden

Onderzoeken

Opsporen van het Merkelcelcarcinoom Een snelle diagnose is noodzakelijk om snel een behandeling te kunnen opstarten en zo de risico's op een verspreiding en later een recidief te beperken. Daarom worden er verschillende onderzoeken gedaan. Het eerste onderzoek is de biopsie . Die is doorgaans

Behandelingen

Behandelingen van het Merkelcelcarcinoom Bij een Merkelcelcarcinoom dat nog niet ver gevorderd is, is de voorkeursbehandeling een chirurgische verwijdering . De hele tumor wordt dan weggenomen en in bepaalde gevallen zijn er geen verdere behandelingen meer nodig. Om het risico op een recidief te

Getuigenissen

Peter Schodts
Ik put mijn kracht uit mijn familie, mijn vriendin en mijn vrienden, die me oprecht steunen.Lees verder