Merkelcelcarcinoom - Algemeen

Hier kun je een algemene uitleg vinden over kanker, en wordt o.a uitgelegd wat kanker is. Hieronder bespreken we het Merkelcelcarcinoom.

Wat is het Merkelcelcarcinoom?

Het Merkelcelcarcinoom is een heel zeldzame maar bijzonder agressieve vorm van huidkanker. Hij ontwikkelt zich uit de zogenaamde Merkelcellen, in 1875 omschreven door de Duitse anatoom Friedrich Sigmund Merkel. 

De Merkelcellen zitten in de epidermis en in de haarfollikels, vlak bij de sensorische zenuwen. Samen met die zenuwen spelen ze een rol in het tastgevoel waarmee wij de vorm en textuur van een voorwerp kunnen waarnemen. 

Omwille van die nauwe samenwerking tussen Merkelcellen en zenuwuiteinden worden de tumoren die ze aantasten ‘neuro-endocrien’ genoemd. Dit type van huidkanker kan overal op de huid voorkomen, maar de zones die zijn blootgesteld aan de zon (zoals het gezicht, de hals, de benen en de armen) zijn voorkeurslokalisaties.


Cijfers

Deze kanker zou naar schatting 2 tot 3 personen op 1 miljoen treffen. Het is dus een heel zeldzame kanker. De incidentie zou echter gestaag klimmen met 8% van het aantal gevallen per jaar.

Hoewel hij dertig keer minder vaak voorkomt dan het melanoom is het Merkelcelcarcinoom de op één na grootste oorzaak van overlijden door huidkanker, net omdat hij zo agressief is.

Classificatie

Afhankelijk van de verbreidingsgraad van de ziekte wordt deze kanker in verschillende stadia onderverdeeld. Dit gaat van stadium 0 (heel kleine, beginnende kanker) tot stadium IV (uitzaaiingen in andere organen). Tussen die twee uitersten zitten verschillende tussenstadia (stadium 0, stadium IA, stadium IB, stadium IIA, stadium IIB, stadium IIC, stadium III A, stadium IIIB, stadium IV), afhankelijk van de grootte van de tumor en lokale of regionale invasies. 

Laatst aangepast op: 5/12/2017

Getuigenissen

Prof Diether Lambrechts
Prof Diether Lambrechts - Scientific Grants 2018Lees verder