Mesothelioom - Algemeen

Hier kun je een algemene uitleg vinden over kanker, en wordt o.a uitgelegd wat kanker is. Hieronder bespreken we kanker van de mesotheel.

Het mesotheel

Het mesotheel is een vlies dat de inwendige organen omringt en beschermt. Het komt bijvoorbeeld voor bij:

  • de longen (het longvlies of pleura)
  • het hart (het hartzakje)
  • de darmen (het buikvlies of peritoneum) 
  • de teelballen
  • de eierstokken

Mesothelioom in cijfers

In de infografiek hieronder zijn de cijfers van het Belgisch kankerregister gebruikt. Wij vatten die cijfers voor u samen en geven ze grafisch weer. Zo kunt u makkelijk zien hoe vaak deze kanker per jaar optreedt, welke leeftijden het meest getroffen worden, en hoeveel mensen eraan overlijden.

Longvlieskanker, ook wel maligne mesothelioom van de pleura (MMP) genoemd, is op zich al goed voor meer dan 80 procent van alle mesotheliomen. We hebben het bij de bespreking van mesotheliomen daarom eigenlijk over longvlieskanker.

  • Meer dan 85 procent van de gevallen van MMP zijn te wijten aan een blootstelling aan asbest
  • Het MMP treft meer mannen dan vrouwen.
  • Het MMP wordt meestal vastgesteld rond de leeftijd van 60 jaar. 
  • Het is een zeldzame ziekte die in België 271 personen getroffen heeft in 2016. 
  • Dit cijfer neemt sinds de jaren '90 met ongeveer 25 procent per jaar toe en zal waarschijnlijk pas na 2020 een piek bereiken (de latentie van deze ziekte is heel lang, tot 40 jaar na de eerste blootstelling aan asbest). 
Laatst aangepast op: 14/10/2020

Oorzaken

Asbest is het grootste risico voor mesotheliomen. Het inademen of inslikken van losgekomen asbestvezels is de oorzaak van mesotheliomen of kanker aan: de pleura oftewel het borstvlies (dat rond de longen zit) het peritoneum oftewel het buikvlies (dat rond de buikholte zit) Het verband tussen het

Symptomen

Er is momenteel geen systematische opsporing van het pleuraal mesothelioom bij patiënten die zijn blootgesteld aan asbest , of dat nu radiologisch of via biomerkers is. Mensen die gedurende lange periodes in contact kwamen met asbest zouden moeten wel moeten worden opgevolgd in een gespecialiseerd

Onderzoeken

De diagnose berust op een cytologie ( microscopische analyse van geïsoleerde cellen) biopsieën via: een thoracoscopie (als men een pleuraal mesothelioom vermoedt) een laparoscopie (als men eerder een peritoneaal mesothelioom vermoedt)

Behandelingen

De behandeling van invasieve kanker vereist een nauwgezette coördinatie tussen verschillende medische en paramedische disciplines. Afhankelijk van de noden komen er verschillende medische en niet-medische zorgen bij kijken. De therapeutische strategie wordt daarom nooit door één arts beslist.

Getuigenissen

Luc Vautmans
Winnaars zijn gewoon verliezers die nooit opgeven. Lees verder