Mesothelioom - Behandelingen

De behandeling van invasieve kanker vereist een nauwgezette coördinatie tussen verschillende medische en paramedische disciplines. Afhankelijk van de noden komen er verschillende medische en niet-medische zorgen bij kijken. De therapeutische strategie wordt daarom nooit door één arts beslist. Iedere kankerpatiënt moet worden besproken in een Multidisciplinair Oncologisch Consult (MOC). Daarbij zijn artsen uit verschillende disciplines betrokken samen met experten uit andere vakgebieden (zoals verpleegkundigen, psychologe, diëtisten, enz).

Zo wordt de behandeling dus telkens zoveel mogelijk afgestemd op het individu. De dokters zullen je een behandeling op maat van jouw specifieke situatie voorstellen, waarbij o.a. de volgende elementen meewegen: 

  • het type kanker

  • het stadium (de omvang) van de kanker;

  • de algemene gezondheidstoestand van de patiënt.

Types van kankerbehandeling

Er bestaan diverse behandelingen van kanker die afzonderlijk of in combinatie worden toegepast. Afhankelijk van wat de MOC beslist (en dus o.a. van het type kanker), zullen bepaalde van deze behandelingen gekozen worden, maar zelden allemaal:

De behandeling van mesothelioom

Ook voor deze kanker geldt dat de MOC het beste traject zal uitstippelen, toch geven we hieronder een overzicht van de meest gebruikte opties.

Chirurgie 

De beslissing om te opereren hangt af van de grootte van de tumor en zijn plaats. De chirurg gaat dan over tot een totale verwijdering (pleuropneumonectomie) of gedeeltelijke verwijdering (pleurectomie) van de tumor en bepaalde omliggende gezonde weefsels. Vaak is het mesothelioom (pleuraal of peritoneaal) al zover uitgebreid dat het onmogelijk via een operatie is weg te nemen. In zulke gevallen kan de chirurgie bepaalde symptomen zoals pijn of vochtophoping verlichten

Pleurectomie

Het is de bedoeling om zo veel mogelijk van de tumor te verwijderen, maar er zijn vaak aanvullende behandelingen (chemotherapie, radiotherapie) nodig om de overblijvende kankercellen te vernietigen.

Die operatie gebeurt onder algemene verdoving.  

Pleuropneumonectomie

Ingreep waarbij het hele borstvlies en de long worden weggenomen. Die operatie wordt enkel in heel bijzondere gevallen uitgevoerd.

Lees hier meer over chirurgie in het algemeen >>

Radiotherapie

Bij uitwendige radiotherapie wordt een stralenbundel op de precieze plaats van de tumor gericht. De stralen beschadigen alle cellen die op het traject van de bundel liggen, zowel normale cellen als kankercellen. Maar de normale cellen herstellen zich sneller van dit soort van schade dan kankercellen. De radiotherapie moet meestal de pijn verlichten of de symptomen van een mesothelioom in een vergevorderd stadium onderdrukken. Ze wordt soms toegediend na de chirurgische ingreep om eventuele achtergebleven kankercellen te vernietigen

Lees hier meer over radiotherapie in het algemeen >>

Chemotherapie

Chemotherapie is het gebruik van geneesmiddelen in de vorm van tabletten of injecties. Die behandeling wordt soms ingeroepen vóór de chirurgie of radiotherapie om de tumor te verkleinen, of na de chirurgie om eventuele achtergebleven kankercellen te vernietigen. Meestal moet de chemotherapie de pijn verlichten of de symptomen van een mesothelioom in een vergevorderd stadium onderdrukken.

Het nadeel van een chemotherapeutische behandeling is dat ze ook het gezonde weefsel beschadigt en daardoor bijwerkingen meebrengt, zoals misselijkheid, braken, gebrek aan eetlust, vermoeidheid, haaruitval en een tijdelijk verhoogd risico op infecties.

Lees hier meer over chemotherapie in het algemeen >>

 

Laatst aangepast op: 17/11/2017

Getuigenissen

"Ik sla me erdoor omdat ik vertrouwen heb in mijn toekomst. Ik geniet van elk huidig moment en denk aan alle momenten die ik zeker en vast nog ga meemaken.”Lees verder