Mondkanker - Algemeen

Hier kun je een algemene uitleg vinden over kanker, en wordt o.a uitgelegd wat kanker is. Hieronder bespreken we kanker van de mond. 

De mond

De mond is een heel complexe holte. Er zitten enorm veel verschillende anatomische structuren waar kanker kan ontstaan (lippen, tandvlees, slijmvliezen, tong- of wangspieren, amandelen, speekselklieren, ...).

Schema van de keel en de neus

Mondkanker in cijfers

Mondkanker komt beduidend meer voor bij mannen (2/3 van de gevallen) dan bij vrouwen en doet zich vooral voor vanaf 45 jaar

Laatst aangepast op: 14/10/2020

Oorzaken

De twee grootste risicofactoren zijn roken en alcohol , die, wanneer samen gebruikt, hun respectieve schadelijke uitwerking nog eens versterken. Een verwaarloosd gebit is ook een risicofactor

Symptomen

Over het algemeen zijn de eerste symptomen (opspoorbaar door een tandarts of behandelende arts) een kleine verzwering of een ontluikend letsel aan het tandvlees , achteraan in de mond of op de tong .

Onderzoeken

Er bestaat geen systematische opsporing van dit type van kanker. De diagnose vraagt om een biopsie van de verdachte zone voor een microscopische analyse.

Behandelingen

Bij mondkanker en speekselklierkanker is de eerste behandeling over het algemeen een chirurgische ingreep . Deze wordt eventueel gevolgd door radiotherapie of een combinatie van chemo- en radiotherapie .

Nog meer weten?

Titel: 
Kankers van de mond en van de speekselklierenDownload PDF (631.67 KB)

Getuigenissen

Patricia vertelt ons over hoe zij borstkanker beleefd heeft, wat haar heeft geholpen om deze beproeving te doorstaan en hoe de ziekte haar kijk op het leven heeft veranderd.Lees verder