Mondkanker | Stichting tegen Kanker

Mondkanker - Algemeen

Hier kun je een algemene uitleg vinden over kanker, en wordt o.a uitgelegd wat kanker is. Hieronder bespreken we kanker van de mond. 

De mond

De mond is een heel complexe holte. Er zitten enorm veel verschillende anatomische structuren waar kanker kan ontstaan (lippen, tandvlees, slijmvliezen, tong- of wangspieren, amandelen, speekselklieren, ...).

Schema van de keel en de neus

Mondkanker in cijfers

In België registreert men ongeveer 1 750 nieuwe gevallen van mondkanker per jaar. Mondkanker komt beduidend meer voor bij mannen (2/3 van de gevallen) dan bij vrouwen en doet zich vooral voor vanaf 45 jaar

Laatst aangepast op: 28/06/2017

Oorzaken

De twee grootste risicofactoren zijn roken en alcohol , die, wanneer samen gebruikt, hun respectieve schadelijke uitwerking nog eens versterken. Een verwaarloosd gebit is ook een risicofactor

Symptomen

Over het algemeen zijn de eerste symptomen (opspoorbaar door een tandarts of behandelende arts) een kleine verzwering of een ontluikend letsel aan het tandvlees , achteraan in de mond of op de tong .

Onderzoeken

Er bestaat geen systematische opsporing van dit type van kanker. De diagnose vraagt om een biopsie van de verdachte zone voor een microscopische analyse.

Behandelingen

Bij mondkanker en speekselklierkanker is de eerste behandeling over het algemeen een chirurgische ingreep . Deze wordt eventueel gevolgd door radiotherapie of een combinatie van chemo- en radiotherapie .

Nog meer weten?

Titel: 
Kankers van de mond en van de speekselklierenDownload PDF (557 KB)

Getuigenissen

“Toen mijn vrouw onlangs te horen kreeg dat ze borstkanker heeft, kwam de ziekte opeens wel heel dichtbij… Nochtans steunen we de Stichting al jaren, omdat we het belangrijk vinden een steentje bij te dragen en omdat de Stichting op een ethisch verantwoorde manier fondsen werft. Ik was dan ook meteen gewonnen voor het concept ‘Vriend van de Stichting’. Als je als Stichting weet waarop je kan rekenen, kun je beter plannen en nog meer vooruitgang helpen boeken. Het gaat maar om een klein bedrag, maar alle beetjes helpen.”Lees verder