De behandeling van invasieve kanker vereist een nauwgezette coördinatie tussen verschillende medische en paramedische disciplines. Naast de behandeling van kanker zijn er ook verschillende medische en niet-medische behandelingen voor de patiënt. De therapeutische strategie wordt daarom nooit door één arts beslist. Iedere kankerpatiënt moet worden besproken in een Multidisciplinair Oncologisch Consult (MOC). Daarbij zijn artsen uit verschillende disciplines betrokken samen met experten uit andere vakgebieden (zoals verpleegkundigen, psychologe, diëtisten, enz).
Zo wordt de behandeling dus telkens zoveel mogelijk afgestemd op het individu. De dokters zullen je een behandeling op maat van jouw specifieke situatie voorstellen, waarbij o.a. de volgende elementen meewegen:
het type kanker
het stadium (de omvang) van de kanker;
de algemene gezondheid van de patiënt.
Er bestaan diverse behandelingen van kanker die afzonderlijk of in combinatie worden toegepast. Afhankelijk van wat de MOC beslist (en dus o.a. van het type kanker), zullen bepaalde van deze behandelingen gekozen worden, maar zelden allemaal:
Hier kun je een algemene uitleg vinden over kanker, en wordt o.a uitgelegd wat kanker is. Hieronder bespreken we kanker van de mond.
Bij mondkanker en speekselklierkanker is de eerste behandeling over het algemeen een chirurgische ingreep. Deze wordt eventueel gevolgd door radiotherapie of een combinatie van chemo- en radiotherapie.
Lees hier meer over chirurgie in het algemeen >>
Soms wordt een tijdelijk radioactief implantaat in rechtstreeks contact met de tumor gebracht om de bestraling van de omliggende zones te beperken.
Soms wordt er een beperkte lymfeklieruitruiming uitgevoerd om na te gaan of er al dan niet kankercellen in de klieren zitten.
Sommige kleine mondtumoren worden behandeld d.m.v. brachytherapie (tijdelijk radioactief implantatie). Niet-opereerbare of vergevorderde tumoren worden behandeld door een combinatie van chemo- en radiotherapie.
Lees hier meer over radiotherapie in het algemeen >>
Doelgerichte therapieën worden vooral toegepast in combinatie met klassieke chemotherapie in het geval van recidief of als de kanker zich blijft doorzetten ondanks de chemotherapie.
Lees hier meer over doelgerichte therapie in het algemeen >>
Na meer ingrijpende operaties kan reconstructieve chirurgie toegepast worden om een zo normaal mogelijk(e) uiterlijk en/of functionaliteit te bereiken. Dit type van chirurgie is over het algemeen niet nodig na ingrepen bij kleine tumoren, aangezien men slechts een beperkt gedeelte van de weefsels wegneemt.
Dankzij de vooruitgang in de reconstructieve plastische chirurgie kunnen de anatomische en functionele gevolgen van complexe chirurgische ingrepen aan de mond beperkt worden. Indien nodig kunnen er ook transplantaties en transposities van spieren of botten uitgevoerd worden.
Laatst aangepast op: 17/07/2020