Mondkanker - behandeling | Stichting tegen Kanker

Mondkanker - Behandelingen

De behandeling van invasieve kanker vereist een nauwgezette coördinatie tussen verschillende medische en paramedische disciplines. Afhankelijk van de noden komen er verschillende medische en niet-medische zorgen bij kijken. De therapeutische strategie wordt daarom nooit door één arts beslist. Iedere kankerpatiënt moet worden besproken in een Multidisciplinair Oncologisch Consult (MOC). Daarbij zijn artsen uit verschillende disciplines betrokken samen met experten uit andere vakgebieden (zoals verpleegkundigen, psychologe, diëtisten, enz).

Zo wordt de behandeling dus telkens zoveel mogelijk afgestemd op het individu. De dokters zullen je een behandeling op maat van jouw specifieke situatie voorstellen, waarbij o.a. de volgende elementen meewegen: 

  • het type kanker

  • het stadium (de omvang) van de kanker;

  • de algemene gezondheidstoestand van de patiënt.

Types van kankerbehandeling

Er bestaan diverse behandelingen van kanker die afzonderlijk of in combinatie worden toegepast. Afhankelijk van wat de MOC beslist (en dus o.a. van het type kanker), zullen bepaalde van deze behandelingen gekozen worden, maar zelden allemaal:

De behandeling van mondkanker

Hier kun je een algemene uitleg vinden over kanker, en wordt o.a uitgelegd wat kanker is. Hieronder bespreken we kanker van de mond. 

Chirurgie

Bij mondkanker en speekselklierkanker is de eerste behandeling over het algemeen een chirurgische ingreep. Deze wordt eventueel gevolgd door radiotherapie of een combinatie van chemo- en radiotherapie. 

Lees hier meer over chirurgie in het algemeen >>

Radiotherapie

Soms wordt een tijdelijk radioactief implantaat in rechtstreeks contact met de tumor gebracht om de bestraling van de omliggende zones te beperken.

Soms wordt er een beperkte lymfeklieruitruiming uitgevoerd om na te gaan of er al dan niet kankercellen in de klieren zitten. 

Sommige kleine mondtumoren worden behandeld d.m.v. brachytherapie (interne radiotherapie). Niet-opereerbare of vergevorderde tumoren worden behandeld door een combinatie van chemo- en radiotherapie. 

Lees hier meer over radiotherapie in het algemeen >>

Doelgerichte therapieën

Doelgerichte therapieën worden vooral toegepast in combinatie met klassieke chemotherapie in het geval van recidief of als de kanker zich blijft doorzetten ondanks de chemotherapie.

Lees hier meer over doelgerichte therapie in het algemeen >>

Leven na mondkanker

Na meer ingrijpende operaties kan reconstructieve chirurgie toegepast worden om een zo normaal mogelijk(e) uiterlijk en/of functionaliteit te bereiken. Dit type van chirurgie is over het algemeen niet nodig na ingrepen bij kleine tumoren, aangezien men slechts een beperkt gedeelte van de weefsels wegneemt.

Dankzij de vooruitgang in de reconstructieve plastische chirurgie kunnen de anatomische en functionele gevolgen van complexe chirurgische ingrepen aan de mond beperkt worden. Indien nodig kunnen er ook transplantaties en transposities van spieren of botten uitgevoerd worden. 

 

Laatst aangepast op: 10/10/2018

Getuigenissen

“Ik wou na mijn pensioen nog iets doen. Ik wou me nuttig voelen, bezig zijn met andere mensen en hen mijn tijd geven. Aangezien ik al opleidingen had gevolgd in massage- en psychofysieke therapie, was ik onmiddellijk geïnteresseerd in het werk als schoonheidsconsulente. Ik besloot om de lessen te volgen en vrijwilliger te worden voor Stichting tegen Kanker. Je moet natuurlijk graag en regelmatig naar het ziekenhuis gaan en voeling hebben met communiceren via aanrakingen. Ik heb me ook over mijn angsten voor deze ziekte moeten heen zetten.”Lees verder