De behandeling van invasieve kanker vereist een nauwgezette coördinatie tussen verschillende medische en paramedische disciplines. Afhankelijk van de noden komen er verschillende medische en niet-medische zorgen bij kijken. De therapeutische strategie wordt daarom nooit door één arts beslist. Iedere kankerpatiënt moet worden besproken in een Multidisciplinair Oncologisch Consult (MOC). Daarbij zijn artsen uit verschillende disciplines betrokken samen met experten uit andere vakgebieden (zoals verpleegkundigen, psychologe, diëtisten, enz).
Zo wordt de behandeling dus telkens zoveel mogelijk afgestemd op het individu. De dokters zullen je een behandeling op maat van jouw specifieke situatie voorstellen, waarbij o.a. de volgende elementen meewegen:
het type kanker
het stadium (de omvang) van de kanker;
de algemene gezondheidstoestand van de patiënt.
Er bestaan diverse behandelingen van kanker die afzonderlijk of in combinatie worden toegepast. Afhankelijk van wat de MOC beslist (en dus o.a. van het type kanker), zullen bepaalde van deze behandelingen gekozen worden, maar zelden allemaal:
De dokter kan bepalen dat een regelmatige controle volstaat als het myeloom in een heel vroeg stadium zit (Stadium I). Zolang geen enkele behandeling de evolutie naar de ziekte kan afremmen, kunnen veel patiënten op die manier jaren leven zonder agressieve behandeling.
Dit is de klassieke behandeling bij een 'actieve' vorm van het multipel myeloom.
Lees hier meer over chemotherapie in het algemeen >>
Als de patiënt rug- op nekpijn heeft of als er een risico op breuken bestaat.
Lees hier meer over radiotherapie in het algemeen >>
Hiervoor neemt men de stamcellen van de patiënt weg, men ontdoet ze van de kwaadaardige cellen en vriest ze in. De patiënt wordt vervolgens in aplasie geplaatst (totale vernietiging van het beenmerg, de plasmocyten inbegrepen) met hoge dosissen chemotherapie en een radiotherapie. Dan worden de eigen stamcellen weer ingespoten. Zij zullen het beenmerg herstellen.
Er wordt nog volop onderzoek gedaan. Zo bestudeert men onder meer het gebruik van thalidomide, van 'inentingen' en van allotransplantaties van stamcellen.
Er bestaan ook specifieke behandelingen tegen botpijn en hypercalcemie (een verhoging van het calcium in het bloed), en om eventuele complicaties (breuken bijvoorbeeld) te behandelen.
Laatst aangepast op: 14/10/2019