Ziekte van Kahler - symptomen

Multipel myeloom of ziekte van Kahler - Symptomen

Symptomen van multipel myeloom/ziekte van Kahler

Pijnlijke botten zijn meestal het eerste symptoom van de ziekte van Kahler. 

Meestal begint dit in de rug, om zich vervolgens te verbreiden naar de ribben, de nek of het bekken. De pijn wordt steeds heviger en hardnekkiger. Soms verschijnt hij heel plots door een verzakking van de wervels of een min of meer spontane breuk van een rib of pijpbeen. De botten vertonen soms pijnlijke uitgroeisels door de plaatselijke woekering van plasmocyten. 

Andere symptomen zijn:

  • vermoeidheid door de bloedarmoede
  • infecties, vooral van de ademhalings- en urinewegen, door het tekort aan antilichaampjes en witte bloedlichaampjes
  • bloedingen aan de neus of het tandvlees, of andere abnormale bloedingen door het tekort aan bloedplaatjes
  • een verhoging van het calcium in het bloed (hypercalcemie), wat soms de activiteiten van de nieren kan verstoren (eventueel vergezeld van vermoeidheid, gebrek aan eetlust, een dorstgevoel, misselijkheid, braken en, in ernstige gevallen, sufheid en verwarring)

Getuigenissen

Tom, de echtgenoot van Sophie, kreeg en overwon kanker. 3,5 jaar later is alles onder controle en voor het eerst durft het koppel weer dromen, van een toekomst, de verdere uitbouw van Toms fietsenzaak én van een grote verbouwing. Ondanks eerdere positieve signalen, blijkt het afsluiten van een schuldsaldoverzekering echter onmogelijk, ook niet mits uitsluitsel van kanker of het betalen van een schappelijke bijpremie. “Alsof kanker ons een heel leven achtervolgt.”Lees verder