Multipel myeloom of ziekte van Kahler - Symptomen

Symptomen van multipel myeloom/ziekte van Kahler

Pijnlijke botten zijn meestal het eerste symptoom van de ziekte van Kahler. 

Meestal begint dit in de rug, om zich vervolgens te verbreiden naar de ribben, de nek of het bekken. De pijn wordt steeds heviger en hardnekkiger. Soms verschijnt hij heel plots door een verzakking van de wervels of een min of meer spontane breuk van een rib of pijpbeen. De botten vertonen soms pijnlijke uitgroeisels door de plaatselijke woekering van plasmocyten. 

Andere symptomen zijn:

  • vermoeidheid door de bloedarmoede
  • infecties, vooral van de ademhalings- en urinewegen, door het tekort aan antilichaampjes en witte bloedlichaampjes
  • bloedingen aan de neus of het tandvlees, of andere abnormale bloedingen door het tekort aan bloedplaatjes
  • een verhoging van het calcium in het bloed (hypercalcemie), wat soms de activiteiten van de nieren kan verstoren (eventueel vergezeld van vermoeidheid, gebrek aan eetlust, een dorstgevoel, misselijkheid, braken en, in ernstige gevallen, sufheid en verwarring)

Getuigenissen

clara
Onze hersenen zijn het centrum van onze gedachten, onze emoties en onze gevoelens. Ze bepalen de werking van alle andere organen en van ons lichaam. Maar hoe belangrijk onze hersenen ook zijn, het maakt ze niet immuun voor kanker. Elk jaar krijgen in België ongeveer 800 mensen te horen dat ze een hersentumor hebben, een goedaardige of een kwaadaardige. Lees de getuigenis van Clara.Lees verder