De behandeling van invasieve kanker vereist een nauwgezette coördinatie tussen verschillende medische en paramedische disciplines. Afhankelijk van de noden komen er verschillende medische en niet-medische zorgen bij kijken. De therapeutische strategie wordt daarom nooit door één arts beslist. Iedere kankerpatiënt moet worden besproken in een Multidisciplinair Oncologisch Consult (MOC). Daarbij zijn artsen uit verschillende disciplines betrokken samen met experten uit andere vakgebieden (zoals verpleegkundigen, psychologe, diëtisten, enz).
Zo wordt de behandeling dus telkens zoveel mogelijk afgestemd op het individu. De dokters zullen je een behandeling op maat van jouw specifieke situatie voorstellen, waarbij o.a. de volgende elementen meewegen:
het type kanker
het stadium (de omvang) van de kanker;
de algemene gezondheidstoestand van de patiënt.
Er bestaan diverse behandelingen van kanker die afzonderlijk of in combinatie worden toegepast. Afhankelijk van wat de MOC beslist (en dus o.a. van het type kanker), zullen bepaalde van deze behandelingen gekozen worden, maar zelden allemaal:
Ook voor deze kanker geldt dat de MOC het beste traject zal uitstippelen, toch geven we hieronder een overzicht van de meest gebruikte opties.
In veel gevallen van unilateraal retinoblastoom is men verplicht een “enucleatie” uit te voeren. Dat is een verwijdering van de oogbol. Vervolgens wordt om een prothese geplaatst die alleen esthetisch is (je kunt er niets door zien maar je zult wel met het andere oog kunnen zien).
Bij een bilateraal retinoblastoom probeert men minstens 1 van de 2 ogen te redden door verschillende conservatieve behandelingen te combineren.
In 60 % van de gevallen van netvlieskanker is de chirurgische ingreep genoeg om te genezen. Als dat niet zo is, gaat men over tot chemotherapie, eventueel aangevuld met radiotherapie (in de meest ernstige gevallen).
Lees hier meer over chirurgie in het algemeen >>
Tegenwoordig beginnen artsen vaak met chemotherapie. Zo kan de tumor in 90 % van de gevallen onder controle worden houden als die niet groter is dan 15 mm. Zodra de chemotherapie haar vruchten heeft afgeworpen, kunnen de andere behandelingen worden opgestart. Zo mogelijk worden er conservatieve behandelingen voorgesteld om niet te moeten opereren en het oog van het kind te kunnen redden.
Lees hier meer over chemotherapie in het algemeen >>
Met een curietherapie worden voor een bepaalde periode radioactieve jodiumzaadjes ingebracht om de tumor van netvlieskanker aan te vallen.
Lees hier meer over radiotherapie in het algemeen >>
In de ontwikkelde landen slagen we er tegenwoordig in bijna alle kinderen met een retinoblastoom te redden. Toch houden die er vaak gezichtsproblemen aan over. De ernst ervan hangt af van de gebruikte behandelingen en de plaats van de tumor op het netvlies. Wetenschappers zoeken nu ook naar behandelingen van netvlieskanker die het oog niet te zeer veranderen en die het zicht en de latere gezondheid van de kinderen beschermen.
Laatst aangepast op: 16/11/2017