Nierkanker - Algemeen

Hier kun je een algemene uitleg vinden over kanker, en wordt o.a uitgelegd wat kanker is. Hieronder bespreken we kanker van de nieren. 

De nieren

Mannelijke urinesysteem

De twee nieren zitten aan weerskanten van de ruggengraat, achteraan de buik. De nieren, de urineleiders, de blaas en de urinebuis vormen samen de zogenaamde 'urinewegen'.

Wat doen de nieren?

De nier heeft een dubbele functie:

  • het bloed filteren en afval afvoeren door urine aan te maken
  • de lichaamsvloeistoffen stabiel houden door de concentraties van stoffen die er worden opgelost (zouten, zuren enz.) constant te houden.

Twee lagen

Er zitten twee lagen in het nierweefsel:

  • de schors (de oppervlakkige laag)
  • de merglaag (de diepe laag)

Een selectieve filtering 

In de merglaag zitten ongeveer één miljoen kleine filtertjes (nefronen) waar bloed doorheen stroomt. Elk uur filteren onze nieren ongeveer 7,5 liter bloed. Een groot deel van de zo gefilterde hoeveelheden water, zouten, mineralen en suikers wordt weer opgenomen door het lichaam. Enkel het afval wordt afgevoerd in de vorm van urine. 

Van de nieren naar de blaas

In elke nier zit een holte, het nierbekken genoemd, waarin de urine wordt verzameld. De urine vertrekt vanuit het nierbekken en vloeit via de urineleiders naar de blaas.

Nierkanker in cijfers

Nierkanker komt relatief weinig voor. In België tellen we ongeveer 1.500 nieuwe gevallen per jaar.

Deze ziekte kan op elke leeftijd verschijnen, maar treedt vooral op tussen 45 en 60 jaar. Ze komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.

Classificatie van nierkanker

Niercelcarcinoom

Dit is de meest voorkomende niertumor bij volwassenen (80 % van de gevallen). Hij komt voor in de nierbuisjes, die deel uitmaken van de filtertjes (nefronen) van de nier.

Het overgangsepitheelcarcinoom

Deze tumor verschijnt in het nierbekken of in de urineleiders. Het overgangsepitheel (of urotheel) is de cellaag die de binnenwand van het nierbekken, de urineleiders en de blaas bekleedt. Dit soort van nierkanker gaat vaak gepaard met tumoren in de blaas.

Nefroblastoom (of 'Wilms-tumor')

Dit is een zeldzame vorm van nierkanker die voorkomt bij kleine kinderen. 

 

Laatst aangepast op: 9/10/2018

Oorzaken

Over de oorzaken van nierkanker is weinig geweten. Roken Dit lijkt de ziekte in de hand te werken. Erfelijkheid We kennen tot dusver 2 zeldzame erfelijke aandoeningen waarbij een niercelcarcinoom kan verschijnen:

Symptomen

Een niertumor kan al lange tijd aanwezig zijn vóór de symptomen de kop opsteken. Het is dan ook heel moeilijk om de ziekte vroegtijdig te ontdekken. Wanneer de symptomen van nierkanker aan het licht treden, is de tumor doorgaans al ontwikkeld. Die symptomen zijn vaak:

Onderzoeken

Wanneer iemand met één of meerdere symptomen naar de dokter gaat, kan die aanraden om wat bloed te trekken en een urinestaal te nemen. Afhankelijk van de resultaten van die analyses zou het kunnen dat er extra onderzoeken nodig zijn. De patiënt wordt dan doorverwezen naar een specialist. Gewoonlijk

Behandelingen

De meest gebruikte behandelingen tegen nierkanker zijn de chirurgie , de nieuwe gerichte behandelingen en de immunotherapie (de behandeling die het afweersysteem van de patiënt tegen de tumorcellen moet versterken). Nierkanker is helaas niet erg vatbaar voor chemotherapie .

Nog meer weten?

Getuigenissen

De mysteries achter de natuur, achter het leven ontrafelen, en op die manier mensen helpen, dat is al sinds ik kind was mijn passie. In mijn onderzoeksdomein, de immuuntherapie, combineer ik die dingen elke dag: ik onderzoek hoe kankercellen ons immuunsysteem weten te bedotten, en hoe we dat kunnen verhinderen. Op die manier helpen mijn team en ik heel wat leukemiepatiënten.Lees verder