Nierkanker - Algemeen

Hier kun je een algemene uitleg vinden over kanker, en wordt o.a uitgelegd wat kanker is. Hieronder bespreken we kanker van de nieren. 

De nieren

Mannelijke urinesysteem

De twee nieren zitten aan weerskanten van de ruggengraat, achteraan de buik. De nieren, de urineleiders, de blaas en de urinebuis vormen samen de zogenaamde 'urinewegen'.

Wat doen de nieren?

De nier heeft een dubbele functie:

  • het bloed filteren en afval afvoeren door urine aan te maken
  • de lichaamsvloeistoffen stabiel houden door de concentraties van stoffen die er worden opgelost (zouten, zuren enz.) constant te houden.

Twee lagen

Er zitten twee lagen in het nierweefsel:

  • de schors (de oppervlakkige laag)
  • de merglaag (de diepe laag)

Een selectieve filtering 

In de merglaag zitten ongeveer één miljoen kleine filtertjes (nefronen) waar bloed doorheen stroomt. Elk uur filteren onze nieren ongeveer 7,5 liter bloed. Een groot deel van de zo gefilterde hoeveelheden water, zouten, mineralen en suikers wordt weer opgenomen door het lichaam. Enkel het afval wordt afgevoerd in de vorm van urine. 

Van de nieren naar de blaas

In elke nier zit een holte, het nierbekken genoemd, waarin de urine wordt verzameld. De urine vertrekt vanuit het nierbekken en vloeit via de urineleiders naar de blaas.

Nierkanker in cijfers

In de infografiek hieronder zijn de cijfers van het Belgisch kankerregister gebruikt. Wij vatten die cijfers voor u samen en geven ze grafisch weer. Zo kunt u makkelijk zien hoe vaak deze kanker per jaar optreedt, welke leeftijden het meest getroffen worden, en hoeveel mensen eraan overlijden.

Nierkanker komt relatief weinig voor in België. Deze ziekte kan op elke leeftijd verschijnen, maar treedt vooral op tussen 50 en 70 jaar. Ze komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.

Classificatie van nierkanker

Niercelcarcinoom

Dit is de meest voorkomende niertumor bij volwassenen (80 % van de gevallen). Hij komt voor in de nierbuisjes, die deel uitmaken van de filtertjes (nefronen) van de nier.

Het overgangsepitheelcarcinoom

Deze tumor verschijnt in het nierbekken of in de urineleiders. Het overgangsepitheel (of urotheel) is de cellaag die de binnenwand van het nierbekken, de urineleiders en de blaas bekleedt. Dit soort van nierkanker gaat vaak gepaard met tumoren in de blaas.

Nefroblastoom (of 'Wilms-tumor')

Dit is een zeldzame vorm van nierkanker die voorkomt bij kleine kinderen. 

 

Laatst aangepast op: 14/10/2020

Nog meer weten?

Getuigenissen

clara
Onze hersenen zijn het centrum van onze gedachten, onze emoties en onze gevoelens. Ze bepalen de werking van alle andere organen en van ons lichaam. Maar hoe belangrijk onze hersenen ook zijn, het maakt ze niet immuun voor kanker. Elk jaar krijgen in België ongeveer 800 mensen te horen dat ze een hersentumor hebben, een goedaardige of een kwaadaardige. Lees de getuigenis van Clara.Lees verder