Nierkanker - Behandelingen

De behandeling van invasieve kanker vereist een nauwgezette coördinatie tussen verschillende medische en paramedische disciplines. Afhankelijk van de noden komen er verschillende medische en niet-medische zorgen bij kijken. De therapeutische strategie wordt daarom nooit door één arts beslist. Iedere kankerpatiënt moet worden besproken in een Multidisciplinair Oncologisch Consult (MOC). Daarbij zijn artsen uit verschillende disciplines betrokken samen met experten uit andere vakgebieden (zoals verpleegkundigen, psychologe, diëtisten, enz).

Zo wordt de behandeling dus telkens zoveel mogelijk afgestemd op het individu. De dokters zullen je een behandeling op maat van jouw specifieke situatie voorstellen, waarbij o.a. de volgende elementen meewegen: 

  • het type kanker

  • het stadium (de omvang) van de kanker;

  • de algemene gezondheidstoestand van de patiënt.

Types van kankerbehandeling

Er bestaan diverse behandelingen van kanker die afzonderlijk of in combinatie worden toegepast. Afhankelijk van wat de MOC beslist (en dus o.a. van het type kanker), zullen bepaalde van deze behandelingen gekozen worden, maar zelden allemaal:

De behandeling van nierkanker

Ook voor deze kanker geldt dat de MOC het beste traject zal uitstippelen, toch geven we hieronder een overzicht van de meest gebruikte opties.

De meest gebruikte behandelingen tegen nierkanker zijn de chirurgie, de doelgerichte behandelingen en de immunotherapie (de behandeling die het afweersysteem van de patiënt tegen de tumorcellen moet versterken). Nierkanker is helaas niet erg vatbaar voor chemotherapie.

Een behandeling die een definitieve genezing beoogt, noemen we een curatieve behandeling. Een behandeling die de ziekte moet afremmen en/of de symptomen moet verlichten, noemen we een palliatieve behandeling.

Chemotherapie

De meeste nierkankers zijn bestand tegen chemotherapie. Maar de onderzoeken naar nieuwe geneesmiddelen of nieuwe, krachtigere combinaties van geneesmiddelen gaan onverminderd door.

Lees hier meer over radiotherapie in het algemeen >>

Chirurgie

In het geval van nierkanker is de chirurgie tot nu toe de beste behandeling

Tijdens de chirurgische ingreep worden naast de nier meestal ook de bijnier (boven de nier) en het vetweefsel rond de nier weggenomen. Soms verwijdert de chirurg ook de lymfeklieren in de buurt. In sommige gevallen kan een deel van de nier worden gered. Dit kan helaas alleen als de tumor heel klein is.

Herstel na een operatie

Omdat de operatiewond net onder het middenrif zit, is diep ademen de eerste dagen na de operatie vaak pijnlijk voor de patiënt. Een kinesist kan dan oefeningen aanleren om de ademhaling te verbeteren.

Na zijn ontslag uit het ziekenhuis zal de patiënt nog even geduld moeten hebben voor hij zich weer helemaal goed voelt.

Lees hier meer over chirurgie in het algemeen >>

Immunotherapie

De immunotherapie wordt meestal toegepast nadat de niertumor chirurgisch werd weggenomen. Dit is een aanvullende behandeling om achtergebleven kankercellen te vernietigen. Bij sommige patiënten gebeurt die behandeling in het kader van een wetenschappelijk onderzoek.

Bijwerkingen van de immunotherapie

Tijdens de immunotherapie kunnen er ernstige bijwerkingen optreden:

  • een algemeen gevoel van lusteloosheid 
  • rillingen
  • hevige koorts
  • misselijkheid, braken
  • verstoorde lever- en nierfuncties
  • de opeenhoping van vloeistof in bepaalde weefsels van het lichaam, bijvoorbeeld in de longen of ledematen, omdat de vloeistof als reactie op de behandeling uit de bloedsomloop ontsnapt (dit fenomeen gaat gepaard met een bloeddrukval)

Omdat die bijwerkingen zo ernstig zijn, is een algemene goede gezondheid een essentiële voorwaarde om zo'n immunotherapie op te starten.

Lees hier meer over doelgerichte therapie in het algemeen >>

Stopzetting van een behandeling tegen kanker

Het zou kunnen dat jij, of je dokter, de indrukt hebt dat de nadelen van een behandeling of haar eventuele bijwerkingen niet opwegen tegen de resultaten die men ervan verwacht. 

Heb je twijfels over het nut van een behandeling (of de voortzetting ervan)? Aarzel dan niet om er in alle eerlijkheid over te praten met je dokter. Iedereen heeft het recht om neen te zeggen tegen een behandeling of haar voortzetting.

Je dokter zal je beslissing respecteren. Hij zal je de nodige medische zorgen geven en je tips blijven geven om de vervelende gevolgen van de ziekte zo goed mogelijk tegen te gaan.

Laatst aangepast op: 30/06/2017

Getuigenissen

Stichting tegen Kanker, de grootste privéfinancier van onderzoek naar de ziekte in België, hoopt in meer testamenten op te duiken. Met haar campagne zet ze de mooiste momenten van patiënten in de verf. Dit is het moment van Elaine.Lees verder