Pancreaskanker - Algemeen

Hier kun je een algemene uitleg vinden over kanker, en wordt o.a uitgelegd wat kanker is. Hieronder bespreken we kanker van de pancreas.

De pancreasDe pancreas

De pancreas is een klier diep in de buik, namelijk achter de maag en gelegen tegen het eerste deel van de dunne darm (de twaalfvingerige darm) en de galwegen. Het orgaan heeft twee belangrijke functies:

  • De pancreas laat sappen (verteringsenzymen) in de darm vloeien die vetten en suikers helpen verteren.
  • Daarnaast produceert de pancreas twee hormonen (insuline en glucagon) die het suikergehalte in het bloed onder controle houden.

Pancreaskanker in cijfers

In de infografiek hieronder zijn de cijfers van het Belgisch kankerregister gebruikt. Wij vatten die cijfers voor u samen en geven ze grafisch weer. Zo kunt u makkelijk zien hoe vaak deze kanker per jaar optreedt, welke leeftijden het meest getroffen worden, en hoeveel mensen eraan overlijden.

De gemiddelde leeftijd waarop pancreaskanker opduikt is rond de 70 jaar.

Classificatie van pancreaskanker

Pancreaskanker ontwikkelt zich in veruit de meeste gevallen (> 90%) uit het klierweefsel dat pancreassap produceert, waarin verteringsenzymen zitten. Dit type kanker noemt men adenocarcinoom.

Andere soorten pancreaskanker ontwikkelen zich in de pancreas zelf. Neuro-endocriene tumoren of neuro-endocrien carcinoom bijvoorbeeld (+/- 5% van alle pancreastumoren). Deze komen voort uit endocriene cellen in de pancreas die hormonen produceren. Ze evolueren anders en worden dan ook anders behandeld dan adenocarcinomen.

Ten slotte bestaan er ook andere, zeldzamere tumoren (acinaire tumoren, pancreatoblastoom, oncocytoom...)

Laatst aangepast op: 14/10/2020

Getuigenissen

“Ik wou na mijn pensioen nog iets doen. Ik wou me nuttig voelen, bezig zijn met andere mensen en hen mijn tijd geven. Aangezien ik al opleidingen had gevolgd in massage- en psychofysieke therapie, was ik onmiddellijk geïnteresseerd in het werk als schoonheidsconsulente. Ik besloot om de lessen te volgen en vrijwilliger te worden voor Stichting tegen Kanker. Je moet natuurlijk graag en regelmatig naar het ziekenhuis gaan en voeling hebben met communiceren via aanrakingen. Ik heb me ook over mijn angsten voor deze ziekte moeten heen zetten.”Lees verder