Pancreaskanker - Algemeen

Hier kun je een algemene uitleg vinden over kanker, en wordt o.a uitgelegd wat kanker is. Hieronder bespreken we kanker van de pancreas.

De pancreasDe pancreas

De pancreas is een klier diep in de buik, namelijk achter de maag en gelegen tegen het eerste deel van de dunne darm (de twaalfvingerige darm) en de galwegen. Het orgaan heeft twee belangrijke functies:

  • De pancreas laat sappen (verteringsenzymen) in de darm vloeien die vetten en suikers helpen verteren.
  • Daarnaast produceert de pancreas twee hormonen (insuline en glucagon) die het suikergehalte in het bloed onder controle houden.

Pancreaskanker in cijfers

In de infografiek hieronder zijn de cijfers van het Belgisch kankerregister gebruikt. Wij vatten die cijfers voor u samen en geven ze grafisch weer. Zo kunt u makkelijk zien hoe vaak deze kanker per jaar optreedt, welke leeftijden het meest getroffen worden, en hoeveel mensen eraan overlijden.

De gemiddelde leeftijd waarop pancreaskanker opduikt is rond de 70 jaar.

Classificatie van pancreaskanker

Pancreaskanker ontwikkelt zich in veruit de meeste gevallen (> 90%) uit het klierweefsel dat pancreassap produceert, waarin verteringsenzymen zitten. Dit type kanker noemt men adenocarcinoom.

Andere soorten pancreaskanker ontwikkelen zich in de pancreas zelf. Neuro-endocriene tumoren of neuro-endocrien carcinoom bijvoorbeeld (+/- 5% van alle pancreastumoren). Deze komen voort uit endocriene cellen in de pancreas die hormonen produceren. Ze evolueren anders en worden dan ook anders behandeld dan adenocarcinomen.

Ten slotte bestaan er ook andere, zeldzamere tumoren (acinaire tumoren, pancreatoblastoom, oncocytoom...)

Laatst aangepast op: 14/10/2020

Oorzaken

Over de risicofactoren weten we niet veel . Roken is er waarschijnlijk de grootste van, aangezien rokers twee keer meer worden getroffen dan niet-rokers. Zwaarlijvigheid zou ook een stimulerende rol kunnen spelen (voeding rijk aan dierlijke vetten en eiwitten).

Symptomen

De symptomen van pancreaskanker zijn atypisch . Pijn in het bovenste deel van de buik die uitstraalt naar de rug. Een snelle verandering van de algemene toestand (gewichtsverlies, vermoeidheid enz.). Een vergeling (geelzucht) met donkere urine en een bleke stoelgang door de samendrukking van de

Onderzoeken

Om een diagnose te kunnen stellen, is er medische beeldvorming nodig. Een echografie kan een verwijding van de galwegen aan het licht brengen en de onderzoeken naar de pancreas leiden. De echo-endoscopie (een echografische sonde die via endoscopische weg in de twaalfvingerige darm wordt ingebracht

Behandelingen

Pancreaskanker ontwikkelt zich vaak discreet en kan de nabijgelegen organen snel binnendringen. Daarom is deze vorm van kanker ook zo ernstig. De voorkeursbehandeling is de chirurgie.

Getuigenissen

Christiane, en rémission d'un cancer du sein
Borstkanker is de meest voorkomende kanker bij vrouwen. In België krijgen elk jaar ongeveer 10 000 vrouwen de diagnose te horen. In realiteit dekt de term ‘borstkanker’ verschillende types borsttumoren, met een uiteenlopende diagnose, behandeling en genezingskans. Christiane vertelt haar verhaal.Lees verder