Pancreaskanker - Algemeen

Hier kun je een algemene uitleg vinden over kanker, en wordt o.a uitgelegd wat kanker is. Hieronder bespreken we kanker van de pancreas.

De pancreasDe pancreas

De pancreas is een klier diep in de buik, namelijk achter de maag en gelegen tegen het eerste deel van de dunne darm (de twaalfvingerige darm) en de galwegen. Het orgaan heeft twee belangrijke functies:

  • De pancreas laat sappen (verteringsenzymen) in de darm vloeien die vetten en suikers helpen verteren.
  • Daarnaast produceert de pancreas twee hormonen (insuline en glucagon) die het suikergehalte in het bloed onder controle houden.

Pancreaskanker in cijfers

In de infografiek hieronder zijn de cijfers van het Belgisch kankerregister gebruikt. Wij vatten die cijfers voor u samen en geven ze grafisch weer. Zo kunt u makkelijk zien hoe vaak deze kanker per jaar optreedt, welke leeftijden het meest getroffen worden, en hoeveel mensen eraan overlijden.

De gemiddelde leeftijd waarop pancreaskanker opduikt is rond de 70 jaar.

Classificatie van pancreaskanker

Pancreaskanker ontwikkelt zich in veruit de meeste gevallen (> 90%) uit het klierweefsel dat pancreassap produceert, waarin verteringsenzymen zitten. Dit type kanker noemt men adenocarcinoom.

Andere soorten pancreaskanker ontwikkelen zich in de pancreas zelf. Neuro-endocriene tumoren of neuro-endocrien carcinoom bijvoorbeeld (+/- 5% van alle pancreastumoren). Deze komen voort uit endocriene cellen in de pancreas die hormonen produceren. Ze evolueren anders en worden dan ook anders behandeld dan adenocarcinomen.

Ten slotte bestaan er ook andere, zeldzamere tumoren (acinaire tumoren, pancreatoblastoom, oncocytoom...)

Laatst aangepast op: 14/10/2020

Getuigenissen

In 2011 werd er bij Johan kanker vastgesteld en al snel wist hij: “Ik wil mijn steentje bijdragen.” Johan wilde geld inzamelen voor kankeronderzoek, omdat wetenschappelijke vooruitgang op termijn het verschil maakt. Een kleine zoektocht bracht hem bij Stichting tegen Kanker. “Toch de organisatie die zich het meest inzet en de grootste som geld inzamelt.” Vandaag is Johan vrijwilliger voor de Stichting en behalve organisator van Cyclo4Cancer ook voorzitter van Levensloop Kortrijk.Lees verder