Pancreaskanker - behandeling | Stichting tegen Kanker

Pancreaskanker - Behandelingen

De behandeling van invasieve kanker vereist een nauwgezette coördinatie tussen verschillende medische en paramedische disciplines. Afhankelijk van de noden komen er verschillende medische en niet-medische zorgen bij kijken. De therapeutische strategie wordt daarom nooit door één arts beslist. Iedere kankerpatiënt moet worden besproken in een Multidisciplinair Oncologisch Consult (MOC). Daarbij zijn artsen uit verschillende disciplines betrokken samen met experten uit andere vakgebieden (zoals verpleegkundigen, psychologe, diëtisten, enz).

Zo wordt de behandeling dus telkens zoveel mogelijk afgestemd op het individu. De dokters zullen je een behandeling op maat van jouw specifieke situatie voorstellen, waarbij o.a. de volgende elementen meewegen: 

  • het type kanker
  • het stadium (de omvang) van de kanker;
  • de algemene gezondheidstoestand van de patiënt.

Types van kankerbehandeling

Er bestaan diverse behandelingen van kanker die afzonderlijk of in combinatie worden toegepast. Afhankelijk van wat de MOC beslist (en dus o.a. van het type kanker), zullen bepaalde van deze behandelingen gekozen worden, maar zelden allemaal:

De behandeling van pancreaskanker

Pancreaskanker ontwikkelt zich vaak discreet en kan de nabijgelegen organen snel binnendringen. Daarom is deze vorm van kanker ook zo ernstig. 

Ook voor deze kanker geldt dat de MOC het beste traject zal uitstippelen, toch geven we hieronder een overzicht van de meest gebruikte opties. De voorkeursbehandeling is de chirurgie.

Chirurgie

Als de tumor nog niet te ver gevorderd is, zal de chirurg de pancreas gedeeltelijk of volledig verwijderen. Soms neemt hij ook de twaalfvingerige darm en een deel van de maag weg. De verteringskanalen worden vervolgens weer verbonden. In sommige gevallen kan er radiotherapie voorafgaan aan de operatie. Dat kan de operatie vergemakkelijken als de tumor kleiner wordt. Soms wordt de chirurgie gevolgd door chemotherapie.

Lees hier meer over chirurgie in het algemeen  >>

Radio- en/of chemotherapie

Ook als de tumor al redelijk ver gevorderd is, kan chirurgie nuttig zijn, maar men beoogd niet meer om ermee de patiënt definitief te genezen maar om in plaats daarvan een aantal klachten te wijten aan de tumor te verzachten. 

De chemotherapie en/of de radiotherapie kunnen de overlevingskansen vergroten in bepaalde gevallen van dergelijke verder gevorderde tumoren.

Laatst aangepast op: 17/11/2017

Getuigenissen

Philip Holvoet
De steun die ik krijg van de vele mensen rondom mij die om mij geven. De liefde die ik krijg van vrienden. En de zorgen van van iedereenLees verder