Pancreaskanker - Behandelingen

Pancreaskanker ontwikkelt zich vaak discreet en kan snel en onopgemerkt bloedvaten en nabijgelegen of verre organen binnendringen. Dit verklaart ook waarom deze vorm van kanker zo ernstig is.

Er bestaan verschillende soorten behandelingen die men al dan niet met elkaar kan combineren. Het Multidisciplinair Oncologisch Consult (COM) bepaalt wat het beste behandeltraject is en kiest hierbij voor een of meerdere van onderstaande behandelingen (zelden allemaal).

Chirurgie

De voorkeurbehandeling is doorgaans chirurgie. Het doel is dan complete remissie. Dit wil zeggen dat alle tekens van de ziekte zijn verdwenen, maar niet altijd dat de ziekte volledig is uitgeschakeld.

Tijdens de operatie verwijdert de chirurg het deel van de pancreas waar de tumor zit of – indien nodig – de hele pancreas. Afhankelijk van de locatie van de tumor neemt de chirurg soms ook de twaalfvingerige darm, een deel van de maag en/of de galwegen weg. Dit is het geval bij tumoren in de kop van de pancreas (de meest voorkomende locatie). De verteringskanalen worden weer met elkaar verbonden.

In sommige gevallen krijgt men voorafgaand aan de operatie chemotherapie en/of radiotherapie om het tumorvolume te verminderen. Soms volgt na chirurgie chemotherapie.

Chirurgie kan tevens aangewezen zijn om complicaties van de ziekte te verlichten en de situatie comfortabeler te maken voor de patiënt (bijvoorbeeld door de galwegen of de darm om te leiden na obstructie door de tumor).

Radio- en/of chemotherapie

Chemotherapie en/of radiotherapie (bestraling) kan bij sommige inoperabele tumoren de overlevingskans verbeteren. De behandeling of combinatiebehandeling is bedoeld om de ontwikkeling van de tumor of uitzaaiingen te vertragen of een halt toe te roepen.

Soms worden radiotherapie en chemotherapie gecombineerd: dit wordt radiochemotherapie genoemd.

Andere behandelingen

Er zijn een aantal andere behandelingen mogelijk, die geen invloed hebben op het verloop van de ziekte, maar wel op het verbeteren van de levenskwaliteit van de patiënt of het verlichten van symptomen. Denk aan:

  • de plaatsing van een endoscopische stent (of ‘expanderende prothese’) om een obstructie veroorzaakt door de tumor te verlichten en de circulatie van gal of de doorvoer van voeding te vergemakkelijken;
  • pijnbehandelingen;
  • voedingshulp.

Voedingshulp

Pancreaskanker verstoort vaak de eetlust, smaak en spijsvertering. Om ondervoeding en dus ernstig gewichtsverlies te voorkomen, is hulp met de voeding soms noodzakelijk. Dit kan variëren van voedingsadviezen van een oncodiëtist tot medische voedingshulp.

Voedingstips bij misselijkheid:

  • kies voor meerdere kleinere maaltijden verdeeld over de dag. Kleinere hoeveelheden zijn doorgaans makkelijker te verteren;
  • eet langzaam en kauw goed;
  • vermijd vette, pikante, zware en gefrituurde voeding;
  • probeer niet te drinken tijdens de maaltijden.

Medische voedingshulp

Zijn voedingstips en -adviezen niet voldoende om het gewicht op peil te houden of is normaal eten niet mogelijk of te moeilijk, dan zijn voedingssupplementen of sondevoeding soms de enige optie.

Laatst aangepast op: 6/07/2020

Getuigenissen

Vlora Ujkani
Mijn dochter Medina heeft me kracht om nooit mijn hoofd te laten hangen!! Ik geniet van ieder moment.Lees verder