Prostaatkanker - Algemeen

Hier kun je een algemene uitleg vinden over kanker, en wordt o.a uitgelegd wat kanker is. Hieronder bespreken we kanker van de prostaat.

De prostaat

De prostaat is een klier van de mannelijke geslachtsorganen. Hij zit onder de blaas en voor het rectum en heeft normaal de grootte en vorm van een kastanje. Hij bestaat uit klierweefsel dat wordt omringd door een fibromusculaire laag (een combinatie van bindweefsel en spier).

De prostaat maakt een vloeistof aan (prostaatvloeistof) die samen met zaadcellen het sperma zal vormen. De ontwikkeling en de werking van de prostaat worden beïnvloed door de mannelijke hormonen (testosteron), die in de testikels (zaadballen) worden aangemaakt. Die hormonen regelen de groei van de prostaat en de vorming van de prostaatvloeistof.Prostaat en rectum

Prostaatkanker in cijfers

In de infografiek hieronder zijn de cijfers van het Belgisch kankerregister gebruikt. Wij vatten die cijfers voor u samen en geven ze grafisch weer. Zo kunt u makkelijk zien hoeveel prostaatkankers er per jaar optreden en hoeveel mannen eraan overlijden.

Bron:  Cancer Fact Sheets, Stichting Kankerregister, Incidentiejaar 2016, Brussel 2019

Stadia

Bij prostaatkanker zien we drie stadia:

  • 1ste stadium: de tumor is nog gelokaliseerd in het prostaatkapsel
  • 2de stadium: de tumor groeit lokaal. De kankercellen zijn door het prostaatkapsel heen gegroeid, maar hebben zich nog niet verspreid. De eerste tekenen laten zich voelen.
  • 3de stadium: van de tumor in de prostaat hebben de kankercellen zich naar de lymfeklieren en botten uitgezaaid.

 

Laatst aangepast op: 1/07/2022

Nog meer weten?

Getuigenissen

Fried Ringoot, één van de meest positieve mensen die we kennen, deelt in deze videogetuigenis hoe hij en zijn vrouw Anny kanker hebben ervaren, waar hij kracht uit putte om door te zetten en hoe de ziekte zijn leven veranderde.Lees verder