Prostaatkanker - Algemeen

Hier kun je een algemene uitleg vinden over kanker, en wordt o.a uitgelegd wat kanker is. Hieronder bespreken we kanker van de prostaat.

De prostaat

De prostaat is een klier van de mannelijke geslachtsorganen. Hij zit onder de blaas en voor het rectum en heeft normaal de grootte en vorm van een kastanje. Hij bestaat uit klierweefsel dat wordt omringd door een fibromusculaire laag (een combinatie van bindweefsel en spier).

De prostaat maakt een vloeistof aan (prostaatvloeistof) die samen met zaadcellen het sperma zal vormen. De ontwikkeling en de werking van de prostaat worden beïnvloed door de mannelijke hormonen (testosteron), die in de testikels (zaadballen) worden aangemaakt. Die hormonen regelen de groei van de prostaat en de vorming van de prostaatvloeistof.Prostaat en rectum

Prostaatkanker in cijfers

In de infografiek hieronder zijn de cijfers van het Belgisch kankerregister gebruikt. Wij vatten die cijfers voor u samen en geven ze grafisch weer. Zo kunt u makkelijk zien hoeveel prostaatkankers er per jaar optreden en hoeveel mannen eraan overlijden.

Bron:  Cancer Fact Sheets, Stichting Kankerregister, Incidentiejaar 2016, Brussel 2019

Stadia

Bij prostaatkanker zien we drie stadia:

  • 1ste stadium: de tumor is nog gelokaliseerd in het prostaatkapsel
  • 2de stadium: de tumor groeit lokaal. De kankercellen zijn door het prostaatkapsel heen gegroeid, maar hebben zich nog niet verspreid. De eerste tekenen laten zich voelen.
  • 3de stadium: van de tumor in de prostaat hebben de kankercellen zich naar de lymfeklieren en botten uitgezaaid.

 

Laatst aangepast op: 17/11/2020

Nog meer weten?

cover "prostaatkanker, wat elke man kan doen"
Titel: 
Prostaatkanker: Wat elke man kan doenDownload PDF (197.14 KB)

Getuigenissen

An-Sofie is 27. Delphine nog jonger: 24. Niet meteen het stereotiepe beeld van “patiëntes”. En toch zijn ze dat. Ze kregen alletwee voor hun 25e te horen dat ze een melanoom hadden, de gevaarlijkste huidkanker die er is. Opmerkelijk: als ze toen wisten wat ze nu weten over uv, was het nooit zover gekomen. Vandaag zijn deze levenslustige dames in remissie en ze hebben een boodschap, die op een dag misschien wel jouw leven kan redden: Bescherm jezelf tegen te veel zon!Lees verder