Prostaatkanker - Oorzaken

Oorzaken en risicofactoren van prostaatkanker

Over de precieze oorzaken van prostaatkanker tasten we nog steeds in het duister. Toch bracht men risicofactoren aan het licht.

De leeftijd

Dit is de duidelijkst bepaalde risicofactor. Hoe ouder je wordt, hoe groter de kans dat je prostaatkanker krijgt. Bij mannen boven de 80 stelt men zeer frequent prostaatkanker vast, maar dan groeien de kankercellen gewoonlijk zo langzaam dat ze geen enkel probleem veroorzaken.

Familiale voorgeschiedenis

Ook erfelijkheid wordt aangewezen als een van de mogelijke oorzaken van prostaatkanker. Mannen met een vader, broer en/of oom met prostaatkanker lopen namelijk een verhoogd risico. Ongeveer 20% van alle prostaatkankers worden gevonden in een familiale context. Dat zijn families waar prostaatkanker vaker voorkomen dan gemiddeld. Mannen met een eerstegraadsfamilielid met prostaatkanker (een vader, broer of zoon) hebben 2 a 3 keer hogere kans op prostaatkanker. Dat risico stijgt steeds verder naarmate het aantal familieleden stijgt, en kan tot maximaal 10 keer het normale riscio gaan.

Etnische afkomst

Er zijn abnormaal veel gevallen van prostaatkanker bij Amerikaanse zwarten, waarschijnlijk van genetische oorsprong. 

Voeding

De relatieve zeldzaamheid van prostaatkanker in het Verre Oosten doet vermoeden dat er beschermende factoren in de voeding zitten. De vele gevallen van prostaatkanker in de westerse landen wijzen ook op de – deze keer nadelige – rol van onze voeding. De stoffen en mechanismen die achter die verschillen schuilen, blijven een discussiepunt.

De ziekte van Parkinson

Als je lijdt aan de ziekte van Parkinson loop je samen met nakomelingen tot de derde graad een groter risico op prostaatkanker.

Prostaatadenoom

Bij de meeste mannen wordt de prostaat groter met de leeftijd, vooral na 50 jaar. Deze ziekte wordt prostaatadenoom genoemd (of BHP: benigne prostaat hyperplasie). Het fenomeen is waarschijnlijk te wijten aan hormonale veranderingen; in bepaalde gevallen geeft dit problemen bij het urineren, omdat de prostaat op de urinewegen drukt. Een prostaatadenoom is echter geen prostaatkanker en het betekent evenmin dat er aanleg is om de ziekte te ontwikkelen.  

Laatst aangepast op: 3/12/2020

Getuigenissen

Fried Ringoot
De liefde.. zonder twijfel de liefde.. voor mekaar, het leven, dingen die je gelukkig maken.. hoe klein dan ook.. :-)Lees verder