Prostaatkanker - Oorzaken

Oorzaken en risicofactoren van prostaatkanker

Over de precieze oorzaken van prostaatkanker tasten we nog steeds in het duister. Toch bracht men risicofactoren aan het licht.

De leeftijd

Dit is de duidelijkst bepaalde risicofactor. Hoe ouder je wordt, hoe groter de kans dat je prostaatkanker krijgt. Bij mannen boven de 80 stelt men zeer frequent prostaatkanker vast, maar dan groeien de kankercellen gewoonlijk zo langzaam dat ze geen enkel probleem veroorzaken.

Familiale voorgeschiedenis

Ook erfelijkheid wordt aangewezen als een van de mogelijke oorzaken van prostaatkanker. Mannen met een vader, broer en/of oom met prostaatkanker lopen namelijk een verhoogd risico.

Etnische afkomst

Er zijn abnormaal veel gevallen van prostaatkanker bij Amerikaanse zwarten, waarschijnlijk van genetische oorsprong. 

Voeding

De relatieve zeldzaamheid van prostaatkanker in het Verre Oosten doet vermoeden dat er beschermende factoren in de voeding zitten. De vele gevallen van prostaatkanker in de westerse landen wijzen ook op de – deze keer nadelige – rol van onze voeding. De stoffen en mechanismen die achter die verschillen schuilen, blijven een discussiepunt.

De ziekte van Parkinson

Als je lijdt aan de ziekte van Parkinson loop je samen met nakomelingen tot de derde graad een groter risico op prostaatkanker.

Prostaatadenoom

Bij de meeste mannen wordt de prostaat groter met de leeftijd, vooral na 50 jaar. Deze ziekte wordt prostaatadenoom genoemd (of BHP: benigne prostaat hyperplasie). Het fenomeen is waarschijnlijk te wijten aan hormonale veranderingen; in bepaalde gevallen geeft dit problemen bij het urineren, omdat de prostaat op de urinewegen drukt. Een prostaatadenoom is echter geen prostaatkanker en het betekent evenmin dat er aanleg is om de ziekte te ontwikkelen.  

Getuigenissen

Na haar borstkanker besloot Maria om vrijwilliger te worden voor Stichting tegen Kanker. Vandaag is zij een van onze schoonheidsconsulentes die patiënten in de watten leggen. Wat haar motiveert, is anderen de zorgen bieden die zij zelf ontving toen ze ziek was.Lees verder