Sinus- en neusholtekanker - Behandelingen

De behandeling van invasieve kanker vereist een nauwgezette coördinatie tussen verschillende medische en paramedische disciplines. Afhankelijk van de noden komen er verschillende medische en niet-medische zorgen bij kijken. De therapeutische strategie wordt daarom nooit door één arts beslist. Iedere kankerpatiënt moet worden besproken in een Multidisciplinair Oncologisch Consult (MOC). Daarbij zijn artsen uit verschillende disciplines betrokken samen met experten uit andere vakgebieden (zoals verpleegkundigen, psychologe, diëtisten, enz).

Zo wordt de behandeling dus telkens zoveel mogelijk afgestemd op het individu. De dokters zullen je een behandeling op maat van jouw specifieke situatie voorstellen, waarbij o.a. de volgende elementen meewegen: 

  • het type kanker
  • het stadium (de omvang) van de kanker;
  • de algemene gezondheidstoestand van de patiënt.

Types van kankerbehandeling

Er bestaan diverse behandelingen van kanker die afzonderlijk of in combinatie worden toegepast. Afhankelijk van wat de MOC beslist (en dus o.a. van het type kanker), zullen bepaalde van deze behandelingen gekozen worden, maar zelden allemaal:

De behandeling van sinus- en neusholtekanker

Ook voor deze kanker geldt dat de MOC het beste traject zal uitstippelen, toch geven we hieronder een overzicht van de meest gebruikte opties.

De behandeling van de sinus- en neusholtekanker is afhankelijk van:

  • de grootte, de plaats en de uitbreidingsgraad van de tumor ter hoogte van de omliggende weefsels

  • de eventuele aanwezigheid van metastasen

  • de leeftijd en de algemene toestand van de patiënt

Doorgaans wordt de tumor behandeld d.m.v. chirurgie. Het is mogelijk dat meerdere, opeenvolgende ingrepen nodig zijn. De chirurgische ingreep kan aangevuld worden met radiotherapie en soms is ook chemotherapie aangewezen.

In sommige gevallen zal reconstructieve chirurgie voorgesteld worden als behandeling tegen sinus- en neusholtekanker. Zo kunnen de functies (kauwen, ademen, etc.) en het gelaat zo goed mogelijk hersteld worden

Lees hier meer over chirurgie in het algemeen >>

Lees hier meer over chemotherapie in het algemeen >>

Lees hier meer over radiotherapie in het algemeen >>

Laatst aangepast op: 5/07/2017

Getuigenissen

Patricia vertelt ons over hoe zij borstkanker beleefd heeft, wat haar heeft geholpen om deze beproeving te doorstaan en hoe de ziekte haar kijk op het leven heeft veranderd.Lees verder