Slokdarmkankers - Algemeen

Hier kun je een algemene uitleg vinden over kanker, en wordt o.a uitgelegd wat kanker is. Hieronder bespreken we kanker van de slokdarm.

De slokdarm

De slokdarm zorgt ervoor dat de voeding van de keel tot in de maag geraakt. De wand bestaat uit spieren en een slijmvlies dat er de binnenkant van bekleedt.

Aero-digestieve darmkanaalSlokdarm

Slokdarmkanker in cijfers 

In België treft slokdarmkanker elk jaar ongeveer 1400 mensen. Het komt bijna 4 keer vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.

Bron:  Cancer Fact Sheets, Stichting Kankerregister, Incidentiejaar 2016, Brussel 2019

 

Classificatie slokdarmkanker

Er bestaan verschillende soorten van slokdarmkankers. De meeste vormen ontwikkelen zich in de cellen van het slijmvlies (epidermoïdcarcinoom, adenocarcinoom).

Laatst aangepast op: 10/04/2019

Oorzaken

Er bestaat een logisch verband tussen slokdarmkanker en: tabak alcohol de Barrett-slokdarm (chronische irritatie van het slijmvlies van het onderste deel van de slokdarm, te wijten aan de oprisping van maagzuur, waardoor er een abnormaal weefsel gaat groeien) brandwonden in de slokdarm omdat de

Symptomen

Een systematische opsporing wordt voorgesteld aan mensen met letsels die mogelijk kunnen uitgroeien tot kanker (Barrett-slokdarm, verbrande slokdarm enz.).

Onderzoeken

De diagnose steunt op de radiografie en de endoscopie. De radiografie Tijdens dit onderzoek slikt de persoon een contrastvloeistof zodat de vernauwing veroorzaakt door de tumor in beeld komt. Toch dreigt ze heel kleine letsels, die beperkt blijven tot het slijmvlies, over het hoofd te zien.

Behandelingen

Er zijn twee belangrijke behandelingen. Voor een tumor met weinig uitzaaiingen is dat de chirurgie. Voor een vergevorderde kanker wordt dat de chemotherapie en/of de radiotherapie.

Getuigenissen

Christine verneemt dat ze kanker heeft wanneer zij en haar man het over een tweede kindje hebben. Ze getuigt over haar gevecht tegen de ziekte, de gevolgen ervan op haar dagelijkse leven en de steun die zij vond in de diensten van de Stichting.Lees verder