Slokdarmkankers - Algemeen

Hier kun je een algemene uitleg vinden over kanker, en wordt o.a uitgelegd wat kanker is. Hieronder bespreken we kanker van de slokdarm.

De slokdarm

De slokdarm zorgt ervoor dat de voeding van de keel tot in de maag geraakt. De wand bestaat uit spieren en een slijmvlies dat er de binnenkant van bekleedt.

Aero-digestieve darmkanaalSlokdarm

Slokdarmkanker in cijfers 

In de infografiek hieronder zijn de cijfers van het Belgisch kankerregister gebruikt. Wij vatten die cijfers voor u samen en geven ze grafisch weer. Zo kunt u makkelijk zien hoe vaak deze kanker per jaar optreedt, welke leeftijden het meest getroffen worden, en hoeveel mensen eraan overlijden.

In België komt slokdarmkanker ongeveer 3 keer vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.

Classificatie slokdarmkanker

Er bestaan verschillende soorten van slokdarmkankers. De meeste vormen ontwikkelen zich in de cellen van het slijmvlies (epidermoïdcarcinoom, adenocarcinoom).

Laatst aangepast op: 14/10/2020

Oorzaken

Er bestaat een logisch verband tussen slokdarmkanker en: tabak alcohol de Barrett-slokdarm (chronische irritatie van het slijmvlies van het onderste deel van de slokdarm, te wijten aan de oprisping van maagzuur, waardoor er een abnormaal weefsel gaat groeien) brandwonden in de slokdarm omdat de

Symptomen

Een systematische opsporing wordt voorgesteld aan mensen met letsels die mogelijk kunnen uitgroeien tot kanker (Barrett-slokdarm, verbrande slokdarm enz.).

Onderzoeken

De diagnose steunt op de radiografie en de endoscopie. De radiografie Tijdens dit onderzoek slikt de persoon een contrastvloeistof zodat de vernauwing veroorzaakt door de tumor in beeld komt. Toch dreigt ze heel kleine letsels, die beperkt blijven tot het slijmvlies, over het hoofd te zien.

Behandelingen

Er zijn twee belangrijke behandelingen. Voor een tumor met weinig uitzaaiingen is dat de chirurgie. Voor een vergevorderde kanker wordt dat de chemotherapie en/of de radiotherapie.

Getuigenissen

Christiane, en rémission d'un cancer du sein
Borstkanker is de meest voorkomende kanker bij vrouwen. In België krijgen elk jaar ongeveer 10 000 vrouwen de diagnose te horen. In realiteit dekt de term ‘borstkanker’ verschillende types borsttumoren, met een uiteenlopende diagnose, behandeling en genezingskans. Christiane vertelt haar verhaal.Lees verder