Slokdarmkankers - Behandelingen

De behandeling van invasieve kanker vereist een nauwgezette coördinatie tussen verschillende medische en paramedische disciplines. Afhankelijk van de noden komen er verschillende medische en niet-medische zorgen bij kijken. De therapeutische strategie wordt daarom nooit door één arts beslist. Iedere kankerpatiënt moet worden besproken in een Multidisciplinair Oncologisch Consult (MOC). Daarbij zijn artsen uit verschillende disciplines betrokken samen met experten uit andere vakgebieden (zoals verpleegkundigen, psychologe, diëtisten, enz).

Zo wordt de behandeling dus telkens zoveel mogelijk afgestemd op het individu. De dokters zullen je een behandeling op maat van jouw specifieke situatie voorstellen, waarbij o.a. de volgende elementen meewegen: 

  • het type kanker
  • het stadium (de omvang) van de kanker;
  • de algemene gezondheidstoestand van de patiënt.

Types van kankerbehandeling

Er bestaan diverse behandelingen van kanker die afzonderlijk of in combinatie worden toegepast. Afhankelijk van wat de MOC beslist (en dus o.a. van het type kanker), zullen bepaalde van deze behandelingen gekozen worden, maar zelden allemaal:

De behandeling van slokdarmkanker

Ook voor deze kanker geldt dat de MOC het beste traject zal uitstippelen, toch geven we hieronder een overzicht van de meest gebruikte opties.

Er zijn twee belangrijke behandelingen. Voor een tumor met weinig uitzaaiingen is dat de chirurgie. Voor een vergevorderde kanker wordt dat de chemotherapie en/of de radiotherapie.

Chirurgie

Tijdens de ingreep wordt de slokdarm volledig of gedeeltelijk weggenomen.

De verteringskanalen worden vervolgens weer verbonden : 

  • ofwel door de maag omhoog te brengen in de borstkas om ze aan de rest van de slokdarm te hechten
  • ofwel door een deel van de dunne of dikke darm weg te nemen en te gebruiken als nieuwe slokdarm

De chirurg verwijdert de lymfeklieren in de buurt van de tumor. Ze worden onder de microscoop onderzocht om te controleren of ze zijn aangetast door de kankercellen. 

Na de operatie wordt een bijkomende behandeling aangeboden in de vorm van een radiotherapie en/of chemotherapie. 

Lees hier meer over chirurgie in het algemeen >>

Chemotherapie en/of radiotherapie 

In een vergevorderd stadium van de ziekte is een operatie niet altijd mogelijk. Ze wordt dan vervangen door chemotherapie en/of radiotherapie.

Lees hier meer over chemotherapie in het algemeen >>

Lees hier meer over radiotherapie in het algemeen >>

Tumorverkleining en de plaatsing van een endoprothese

De doorgang van voeding en vloeistoffen kan ook worden verbeterd door:

  • de gedeeltelijke vernietiging van de tumor met de laser
  • de plaatsing van een endoprothese, een soort van buisje dat bij de tumor wordt geplaatst om de slokdarm open te houden
Laatst aangepast op: 12/07/2017

Getuigenissen

Nienke is vrijwilligster Animaties in het organisatiecomité van Levensloop Sint-Truiden. Ontdek haar getuigenis.Lees verder