Slokdarmkanker - onderzoeken | Stichting tegen Kanker

Slokdarmkankers - Onderzoeken

Vroege opsporing slokdarmkanker

Een systematische opsporing wordt voorgesteld aan mensen met letsels die mogelijk kunnen uitgroeien tot kanker (Barrett-slokdarm, verbrande slokdarm enz.).

Diagnoseonderzoeken bij slokdarmkanker

De diagnose steunt op de radiografie en de endoscopie.

Radiografie

Tijdens de radiografie onderzoek slikt de persoon een contrastvloeistof in, zodat een vernauwing veroorzaakt door de tumor in beeld kan worden gebracht. Hele kleine letsels, die beperkt blijven tot het slijmvlies, kunnen niet op de radiografie worden gezien.

Endoscopie

De endoscopie is nuttig voor de opsporing van letsels in een vroegtijdig stadium. Tijdens de endoscopie kunnen kleine stukjes weefsel (biopsie) worden weggenomen uit de verdachte zones. Dat weefsel wordt vervolgens geanalyseerd onder de microscoop.

Bijkomende onderzoeken

Als de onderzoeken een kanker aan het licht brengen, is een uitzaaiingsbalans nodig om te bepalen of er uitzaaiingen zijn op andere plaatsen in het lichaam (bv CT-scan, MRI, scintigrafie van de botten). 

Laatst aangepast op: 10/10/2018

Getuigenissen

Christiane, en rémission d'un cancer du sein
Borstkanker is de meest voorkomende kanker bij vrouwen. In België krijgen elk jaar ongeveer 10 000 vrouwen de diagnose te horen. In realiteit dekt de term ‘borstkanker’ verschillende types borsttumoren, met een uiteenlopende diagnose, behandeling en genezingskans. Christiane vertelt haar verhaal.Lees verder