Slokdarmkankers - Onderzoeken

Vroege opsporing slokdarmkanker

Een systematische opsporing wordt voorgesteld aan mensen met letsels die mogelijk kunnen uitgroeien tot kanker (Barrett-slokdarm, verbrande slokdarm enz.).

Diagnoseonderzoeken bij slokdarmkanker

De diagnose steunt op de radiografie en de endoscopie.

Radiografie

Tijdens de radiografie onderzoek slikt de persoon een contrastvloeistof in, zodat een vernauwing veroorzaakt door de tumor in beeld kan worden gebracht. Hele kleine letsels, die beperkt blijven tot het slijmvlies, kunnen niet op de radiografie worden gezien.

Endoscopie

De endoscopie is nuttig voor de opsporing van letsels in een vroegtijdig stadium. Tijdens de endoscopie kunnen kleine stukjes weefsel (biopsie) worden weggenomen uit de verdachte zones. Dat weefsel wordt vervolgens geanalyseerd onder de microscoop.

Bijkomende onderzoeken

Als de onderzoeken een kanker aan het licht brengen, is een uitzaaiingsbalans nodig om te bepalen of er uitzaaiingen zijn op andere plaatsen in het lichaam (bv CT-scan, MRI, scintigrafie van de botten). 

Laatst aangepast op: 10/10/2018

Getuigenissen

levensloop grant
Levensloop Deinze is een prille organisatie met effect. Na de deelname en fondsenwerving voor Tour of Hope volgt nu de GRANT - Villa Zomernest vzw. Dit lokale project werd ingediend bij Stichting tegen Kanker voor het verkrijgen van een GRANT. Met succes! Villa Zomernest vzw hoort bij de laureaten en ontvangt een bedrag van € 2200 om te investeren in de inrichting van de massageruimte in het inloophuis. In het voorjaar verwachten ze hun gasten te verwelkomen. Lees verder