Teelbalkanker - Algemeen

Hier kun je een algemene uitleg vinden over kanker, en wordt o.a uitgelegd wat kanker is. Hieronder bespreken we kanker van de teelballen.

De teelballen

De teelballen (ook zaadballen, testikels of testes genoemd) bevinden zich in het scrotum (ook balzak genoemd). In de teelballen wordt het mannelijk hormoon (testosteron) aangemaakt en worden de zaadcellen geproduceerd.

Teelbalkanker in cijfers

In de infografiek hieronder zijn de cijfers van het Belgisch kankerregister gebruikt. Wij vatten die cijfers voor u samen en geven ze grafisch weer. Zo kunt u makkelijk zien hoe vaak deze kanker per jaar optreedt, welke leeftijden het meest getroffen worden, en hoeveel mensen eraan overlijden.

Deze kanker komt in België niet erg vaak voor. Hij verschijnt meestal tussen 20 en 40 jaar, maar kan ook op latere leeftijd of bij kinderen opduiken.

Classificatie van teelbalkanker 

Er bestaan verschillende vormen van teelbalkankers, die uit verschillende types van teelbalcellen groeien. De meest voorkomende vormen (95 procent van de gevallen) komen voort uit cellen die een rol spelen in de aanmaak van zaadcellen, de zogenaamde 'kiemcellen'. We onderscheiden twee verschillende types van kiemceltumoren:Testikel

  • de seminomen 
  • de niet-seminomen (verzamelnaam voor alle kiemceltumoren naast het seminoom)

Het is ook mogelijk dat deze twee tegelijk voorkomen, dan spreekt men van een gecombineerde tumor.

Het onderscheid tussen deze verschillende tumoren schuilt in het type van cellen waaruit ze bestaan. Onderling bestaan er verschillen in:

  • het groeitempo van de tumor 
  • de mate waarin die uitzaaiingen meebrengt

Om de behandelingen te kunnen kiezen, is het belangrijk te weten om wat voor kanker het precies gaat.

Laatst aangepast op: 14/10/2020

Oorzaken

De oorzaak/oorzaken van teelbalkanker zijn niet precies gekend. We zijn wel op de hoogte van risicofactoren die de kans op dit type van kanker vergroten.

Symptomen

Er is geen systematische opsporing van dit type van kanker. Een regelmatig zelfonderzoek door aan de teelballen te voelen, maakt wel een vroegtijdige diagnose naar aanleiding van de eerste symptomen mogelijk.

Onderzoeken

Wanneer een man met één of meerdere symptomen naar de dokter gaat, zal die laatste een algemeen klinisch onderzoek doen. Indien nodig zal hij de patiënt voor een grondiger onderzoek doorverwijzen naar een specialist, in dit geval een uroloog.

Behandelingen

Meestal kan teelbalkanker succesvol worden behandeld met chirurgie, chemotherapie en / of radiotherapie.

Nog meer weten?

Getuigenissen

Nienke is vrijwilligster Animaties in het organisatiecomité van Levensloop Sint-Truiden. Ontdek haar getuigenis.Lees verder