Teelbalkanker - Oorzaken

Opgelet: we hebben het hier enkel over de meest voorkomende kiemcelkankers.

Teelbalkanker: oorzaken en risicofactoren

De oorzaak/oorzaken van teelbalkanker zijn niet precies gekend. We zijn wel op de hoogte van risicofactoren die de kans op dit type van kanker vergroten:

Cryptorchidie

Eén of beide teelballen zijn na de geboorte niet snel ingedaald in de balzak(ken). Toch denkt men niet dat die positieafwijking de oorzaak is van de tumor. Men denkt eerder aan een erfelijke aanleg die een rol zou spelen in zowel het niet indalen van de teelbal als de verschijning van kanker op deze plaats. 

Recidief

Mannen die eerder al teelbalkanker hebben gehad, lopen een verhoogd risico om er nog een te ontwikkelen.

Testisatrofie

De teelbal verschrompelt door bijvoorbeeld een verminderde doorbloeding. Waarom kanker zich liever ontwikkelt op een 'atrofische' teelbal, blijft een mysterie.

Familiale precedenten

Mannen wiens broer werd getroffen door teelbalkanker hebben een hoger risico om er ook een te ontwikkelen.

Heeft het een seksuele oorzaak?

Teelbalkanker wordt in ieder geval niet gestimuleerd door masturbatie. Het is ook geen seksueel overdraagbare aandoening

Net zoals alle andere kankers is ook teelbalkanker niet besmettelijk, zelfs niet tijdens seksuele betrekkingen.

Laatst aangepast op: 17/11/2017

Getuigenissen

“Mijn verhaal begon enkele dagen na nieuwjaar, wanneer iedereen elkaar een gelukkig nieuwjaar en een goede gezondheid wenst. Ik voel een minuscuul bolletje in mijn borst, te vergelijken met een kleine rijstkorrel. Ik ben in verlof, dus ik ga dezelfde dag naar mijn dokter. Zij voelt niets, maar schrijft me voor alle zekerheid toch een echografie voor.Lees verder