Vulvakanker - Algemeen

Hier kun je een algemene uitleg vinden over kanker, en wordt o.a uitgelegd wat kanker is. Hieronder bespreken we kanker van de vulva.

De vulva

De vulva is het geheel van uitwendige vrouwelijke geslachtsorganen. Daartoe behoren de schaamlippen (grote en kleine) en de ingang van de vagina. 

Vulvakanker in cijfers

In de infografiek hieronder zijn de cijfers van het Belgisch kankerregister gebruikt. Wij vatten die cijfers voor u samen en geven ze grafisch weer. Zo kunt u makkelijk zien hoe vaak deze kanker per jaar optreedt, welke leeftijden het meest getroffen worden, en hoeveel mensen eraan overlijden.

Vulvakanker is relatief zeldzaam in België. Hij komt meestal voor na de leeftijd van 70 jaar, maar ook jongere vrouwen kunnen ermee te maken krijgen. 

Classificatie van vulvakanker

Er bestaan verschillende soorten van vulvakankers, afhankelijk van het oorspronkelijke weefsel van de kanker:  

  • het epitheliaal carcinoom (de cellen van de bovenste laag van de opperhuid)
  • het basocellulair carcinoom (de diepste laag van de opperhuid)
  • het adenocarcinoom (het klierweefsel van de vulva)
  • het melanoom (de pigmentcellen van de huid) 

In dit hoofdstuk bedoelen we met 'vulvakanker' de meest voorkomende vorm (70 procent van de gevallen), namelijk het epitheliaal carcinoom

 

 

Laatst aangepast op: 14/10/2020

Getuigenissen

“Ik wou na mijn pensioen nog iets doen. Ik wou me nuttig voelen, bezig zijn met andere mensen en hen mijn tijd geven. Aangezien ik al opleidingen had gevolgd in massage- en psychofysieke therapie, was ik onmiddellijk geïnteresseerd in het werk als schoonheidsconsulente. Ik besloot om de lessen te volgen en vrijwilliger te worden voor Stichting tegen Kanker. Je moet natuurlijk graag en regelmatig naar het ziekenhuis gaan en voeling hebben met communiceren via aanrakingen. Ik heb me ook over mijn angsten voor deze ziekte moeten heen zetten.”Lees verder