Vulvakanker - Behandelingen

De behandeling van invasieve kanker vereist een nauwgezette coördinatie tussen verschillende medische en paramedische disciplines. Afhankelijk van de noden komen er verschillende medische en niet-medische zorgen bij kijken. De therapeutische strategie wordt daarom nooit door één arts beslist. Iedere kankerpatiënt moet worden besproken in een Multidisciplinair Oncologisch Consult (MOC). Daarbij zijn artsen uit verschillende disciplines betrokken samen met experten uit andere vakgebieden (zoals verpleegkundigen, psychologe, diëtisten, enz).

Zo wordt de behandeling dus telkens zoveel mogelijk afgestemd op het individu. De dokters zullen je een behandeling op maat van jouw specifieke situatie voorstellen, waarbij o.a. de volgende elementen meewegen: 

  • het type kanker

  • het stadium (de omvang) van de kanker;

  • de algemene gezondheidstoestand van de patiënt.

Types van kankerbehandeling

Er bestaan diverse behandelingen van kanker die afzonderlijk of in combinatie worden toegepast. Afhankelijk van wat de MOC beslist (en dus o.a. van het type kanker), zullen bepaalde van deze behandelingen gekozen worden, maar zelden allemaal:

De behandeling van vulvakanker

Als men een precancereuze afwijking vaststelt

In dit geval is een lokale behandeling meestal genoeg:

  • een behandeling met zalfjes
  • de vernietiging van het abnormale weefsel met een laser
  • een chirurgische verwijdering van het abnormale weefsel

Meestal worden die verschillende behandelingen gecombineerd. De aanwezigheid van precancereuze afwijkingen van dit type vraagt echter om een controle op lange termijn (soms zelfs levenslang) bij de gynaecoloog.

Als men vulvakanker vaststelt

Ook voor deze kanker geldt dat de MOC het beste traject zal uitstippelen. In dit geval zijn er 3 behandelingen mogelijk:

  • een operatie (chirurgie)
  • bestraling (radiotherapie), meestal na de operatie
  • chemotherapie (behandeling met cytostatische geneesmiddelen)

Vaak is een combinatie van deze drie methodes nodig.

Lees hier meer over chirurgie in het algemeen >> 
Lees hier meer over chemotherapie in het algemeen  >>
Lees hier meer over radiotherapie in het algemeen >>

 

Laatst aangepast op: 12/07/2017

Getuigenissen

“Toen mijn vrouw onlangs te horen kreeg dat ze borstkanker heeft, kwam de ziekte opeens wel heel dichtbij… Nochtans steunen we de Stichting al jaren, omdat we het belangrijk vinden een steentje bij te dragen en omdat de Stichting op een ethisch verantwoorde manier fondsen werft. Ik was dan ook meteen gewonnen voor het concept ‘Vriend van de Stichting’. Als je als Stichting weet waarop je kan rekenen, kun je beter plannen en nog meer vooruitgang helpen boeken. Het gaat maar om een klein bedrag, maar alle beetjes helpen.”Lees verder