Anti-angiogenesebehandelingen

Wat is het precies?

Angiogenese is de vorming van nieuwe bloedvaten uit bestaande vaten. Dit is een normaal lichamelijk proces dat de kanker 'misbruikt' om kwaadaardige tumoren te laten groeien en uitzaaiingen te ontwikkelen. 

Hoe werkt die angiogenese?

Kankercellen kunnen zich niet vermeerderen zonder voedingsstoffen en zuurstof. Boven een volume van 1 mm³ dreigt een tumor zonder vaten te verstikken. 

De tumor zal er dus voor zorgen dat er nieuwe bloedvaten ontstaan (angiogenese). Hiervoor brengt hij groeifactoren voort die zich tot in het dichtstbijzijnde bloedvat verspreiden. Die groeifactoren hechten zich op de cellen van de vaatwand en zorgen ervoor dat die zich delen en uiteindelijk nieuwe vaten vormen om de tumor van alle nodige stoffen te voorzien. Zo kan de tumor blijven groeien. Hij begint het omliggende, gezonde weefsel binnen te dringen. Kankercellen kunnen zich ook losmaken van de primitieve tumor, een afstand afleggen en zich in andere organen vestigen (uitzaaiingen) met behulp van de bloedsomloop.

Wat is de bedoeling van een anti-angiogenesebehandeling?

De tumorgroei tegengaan door de vorming van nieuwe bloedvaten te verhinderen. De werking van de chemotherapie verbeteren door de al bestaande bloedvaten in de tumor te 'normaliseren'. Anti-angiogenesemedicatie wordt vooral gebruikt in combinatie met chemotherapie in de behandeling van dikkedarmkanker met uitzaaiingen in de lever.

Bijwerkingen

Deze behandeling kan gepaard gaan met bijwerkingen zoals:

  • een maag-darmperforatie
  • problemen bij de littekenvorming
  • bloedingen
  • een verhoogde bloeddruk 
  • een huidreactie
  • Wat anti-angiogenese betreft lopen er nog talloze klinische proeven.
Laatst aangepast op: 17/07/2020

Getuigenissen

“Ik wou na mijn pensioen nog iets doen. Ik wou me nuttig voelen, bezig zijn met andere mensen en hen mijn tijd geven. Aangezien ik al opleidingen had gevolgd in massage- en psychofysieke therapie, was ik onmiddellijk geïnteresseerd in het werk als schoonheidsconsulente. Ik besloot om de lessen te volgen en vrijwilliger te worden voor Stichting tegen Kanker. Je moet natuurlijk graag en regelmatig naar het ziekenhuis gaan en voeling hebben met communiceren via aanrakingen. Ik heb me ook over mijn angsten voor deze ziekte moeten heen zetten.”Lees verder