Anti-angiogenesebehandelingen

Wat is het precies?

Angiogenese is de vorming van nieuwe bloedvaten uit bestaande vaten. Dit is een normaal lichamelijk proces dat de kanker 'misbruikt' om kwaadaardige tumoren te laten groeien en uitzaaiingen te ontwikkelen. 

Hoe werkt die angiogenese?

Kankercellen kunnen zich niet vermeerderen zonder voedingsstoffen en zuurstof. Boven een volume van 1 mm³ dreigt een tumor zonder vaten te verstikken. 

De tumor zal er dus voor zorgen dat er nieuwe bloedvaten ontstaan (angiogenese). Hiervoor brengt hij groeifactoren voort die zich tot in het dichtstbijzijnde bloedvat verspreiden. Die groeifactoren hechten zich op de cellen van de vaatwand en zorgen ervoor dat die zich delen en uiteindelijk nieuwe vaten vormen om de tumor van alle nodige stoffen te voorzien. Zo kan de tumor blijven groeien. Hij begint het omliggende, gezonde weefsel binnen te dringen. Kankercellen kunnen zich ook losmaken van de primitieve tumor, een afstand afleggen en zich in andere organen vestigen (uitzaaiingen) met behulp van de bloedsomloop.

Wat is de bedoeling van een anti-angiogenesebehandeling?

De tumorgroei tegengaan door de vorming van nieuwe bloedvaten te verhinderen. De werking van de chemotherapie verbeteren door de al bestaande bloedvaten in de tumor te 'normaliseren'. Anti-angiogenesemedicatie wordt vooral gebruikt in combinatie met chemotherapie in de behandeling van dikkedarmkanker met uitzaaiingen in de lever.

Bijwerkingen

Deze behandeling kan gepaard gaan met bijwerkingen zoals:

  • een maag-darmperforatie
  • problemen bij de littekenvorming
  • bloedingen
  • een verhoogde bloeddruk 
  • een huidreactie
  • Wat anti-angiogenese betreft lopen er nog talloze klinische proeven.
Laatst aangepast op: 17/07/2020

Getuigenissen

“Toen mijn vrouw onlangs te horen kreeg dat ze borstkanker heeft, kwam de ziekte opeens wel heel dichtbij… Nochtans steunen we de Stichting al jaren, omdat we het belangrijk vinden een steentje bij te dragen en omdat de Stichting op een ethisch verantwoorde manier fondsen werft. Ik was dan ook meteen gewonnen voor het concept ‘Vriend van de Stichting’. Als je als Stichting weet waarop je kan rekenen, kun je beter plannen en nog meer vooruitgang helpen boeken. Het gaat maar om een klein bedrag, maar alle beetjes helpen.”Lees verder