Doelgerichte behandelingen | Stichting tegen Kanker

Doelgerichte behandelingen

Evolutie van de behandelingen

Er is een duidelijke evolutie in de behandelingen tegen kanker. Sinds enkele jaren zijn er nieuwe, "doelspecifieke" geneesmiddelen die specifiek de kankercellen aanvallen en de gewone cellen minder verstoren.
Nadeel: hun gebruik moet langere tijd aanhouden om het effect te handhaven.

We onderscheiden vooral 3 reeksen geneesmiddelen volgens hun doel.

De boodschappen naar de cel blokkeren ter hoogte van het membraan

Deze geneesmiddelen zijn gericht tegen de receptoren van de groeifactoren, die zich aan het oppervlak van de kankercel bevinden. De functie van deze receptoren wordt geblokkeerd.

De signalen tussen het celmembraan en de celkern blokkeren

Ze verhinderen de activering van de cel door blokkering van bepaalde chemische reacties die betrokken zijn bij de transmissie van een signaal binnenin de cel.

De vorming van nieuwe bloedvaten blokkeren

Hier is de bedoeling de bloedtoevoer in de tumor af te snijden en zo de ontwikkeling ervan te verhinderen.

Doelspecifieke behandelingen

Geneesmiddelen worden vandaag steeds meer gebruikt als aanvulling op de klassieke behandelingen (chemo, radio, chirugie, hormoontherapie. Dat leidt tot veel persoonlijkere behandelingen.

Doelgerichte therapieën

Wat is een doelgerichte therapie in de oncologie?

De doelgerichte therapie is een behandeling met geneesmiddelen die mikt op de specifieke afwijkingen van de kanker, zoals genen, proteïnen of wijzigingen van de weefselomgeving die bijdragen tot de groei van de kanker. Dit type behandeling tracht de kankercellen uit te schakelen of hun groei en verbreiding te blokkeren en tegelijk de schade aan de normale cellen te beperken. Meestal zijn er hier minder neveneffecten dan bij de andere antikankermedicatie.

Doelgerichte geneesmiddelen tegen kanker

Recente studies tonen aan dat niet alle gezwellen of tumoren dezelfde "targets" hebben. Om de meest efficiënte behandeling te vinden kan je arts eerst tests uitvoeren. Zo worden de genen, proteïnen en andere elementen van je tumor geïdentificeerd. Op die manier kan hij elke patiënt een behandeling "op maat" voorstellen.

Sommige van deze behandelingen mikken niet op de kankercellen maar op de nieuwe bloedvaten die zich in de tumor ontwikkelen. Dit zijn "antiangionese therapieën"

Getuigenissen

“Ik wou na mijn pensioen nog iets doen. Ik wou me nuttig voelen, bezig zijn met andere mensen en hen mijn tijd geven. Aangezien ik al opleidingen had gevolgd in massage- en psychofysieke therapie, was ik onmiddellijk geïnteresseerd in het werk als schoonheidsconsulente. Ik besloot om de lessen te volgen en vrijwilliger te worden voor Stichting tegen Kanker. Je moet natuurlijk graag en regelmatig naar het ziekenhuis gaan en voeling hebben met communiceren via aanrakingen. Ik heb me ook over mijn angsten voor deze ziekte moeten heen zetten.”Lees verder