Wonderpillen tegen kanker?

Bestaat er een wonderpil tegen kanker?

Regelmatig krijgen we te horen dat er al lang een geneesmiddel tegen kanker is, maar dat dit opzettelijk stilgehouden wordt om uiteenlopende redenen. Jammer genoeg is dat niet het geval. Er bestaat geen wondermiddel tegen kanker en met wat we nu weten over de ziekte, kunnen we zeggen dat het antwoord op kanker ook nooit van 1 wonderpil zal komen. Dat komt door een aantal redenen.

Vier redenen waarom een wonderpil niet bestaat

Ten eerste: “kanker” is niet één ziekte, maar een verzamelnaam voor meer dan 100 verschillende. Een prostaatkanker is iets heel anders dan een borstkanker, en vereist ook een totaal andere behandeling. Sommige kankers kunnen chirurgisch verwijderd worden, maar bij andere volstaat dat niet en moeten verschillende strategieën (bv. chirurgie + radiotherapie + chemotherapie, …) gecombineerd worden. 

Ten tweede hangt het type kanker niet zozeer af van het orgaan waarin de ziekte ontstaat, maar wel van het type cel die begint te woekeren. Dat wil zeggen dat je binnen één orgaan opnieuw totaal verschillende kankers kan vinden, die elk een totaal andere behandeling vereisen. 

Een derde reden waarom elke kanker verschilt: de ziekte is meer of minder agressief in functie van de wijzigingen die een kankercel onderging. Zo kan de ene “prostaatkanker” bijvoorbeeld bijzonder agressief zijn, terwijl de andere “prostaatkanker” nooit het leven van de patiënt in het gevaar zal brengen! Zulke kankers kan je omwille van de patiënt en zijn levenskwaliteit niet met gelijke middelen bestrijden.

En ten slotte reageert elke patiënt anders op een behandeling. Sommigen hebben helemaal geen last van bijwerkingen, maar anderen lijden er erg onder. Daarom wordt de behandeling van elke patiënt nauwkeurig besproken door een team specialisten, die zorgvuldig de voor- en nadelen van elke manier van behandelen afwegen met het oog op zoveel mogelijk voordeel voor de patiënt. 

Wetenschappelijk onderzoek is de sleutel

We hebben al een aantal antwoorden op de ziekte dankzij de vooruitgang van wetenschappelijk onderzoek. Er zijn al heel wat kankers die vandaag genezen kunnen worden. Maar jammer genoeg nog verre van allemaal. Willen we op een dag alle kankers geneeslijk of op zijn minst controleerbaar maken, dan moeten we precies achterhalen wat elk type kanker allemaal uitricht in ons lichaam. Pas dan kunnen we een geneesmiddel ontwikkelen dat die kanker zo goed mogelijk geneest. 

Omdat er zoveel verschillende soorten kanker zijn, zal dat echter nooit één geneesmiddel zijn. Daarom staan we, ondanks de vele vooruitgang, voor een reusachtige uitdaging. Stichting tegen Kanker zet zich daar dankzij haar donateurs elke dag vol overgave voor in. Van zodra we zo ver zijn dat we alle kankers onder controle hebben, zal Stichting tegen Kanker dat van de daken schreeuwen. Dat beloven we je. 

 

Getuigenissen

villa max
De gezinnen waren heel gelukkig om aan deze vakantie te kunnen deelnemen. Voor velen was het sinds lang dat ze nog eens samen iets konden doen. Lees verder