Bijwerkingen van behandelingen tegen kanker

 

Een kankerbehandeling heeft als bedoeling om de kankercellen te doden, maar tast ook een deel van de gezonde cellen aan. De aantasting van gezonde cellen leidt tot bijwerkingen.

De bijwerkingen verschillen van patiënt tot patiënt en van behandeling tot behandeling

Het is die schade aan gezonde cellen die verantwoordelijk is voor de bijwerkingen. Als de bijwerkingen te wijten zijn aan chemotherapie, krijgen de gezonde cellen tussen twee chemokuren de tijd om te herstellen, en dan kunnen de bijwerkingen verminderen of verdwijnen. De mogelijke bijwerkingen zijn afhankelijk van:

  • de persoon: bijwerkingen verschillen van patiënt tot patiënt
  • het soort chemotherapie
  • de dosis chemotherapie
  • de manier van toediening
  • de duur van de behandeling
  • de combinatie met andere medicijnen en/of behandelingen
  • de algemene lichamelijke conditie

Het valt niet te voorspellen hoe je op chemotherapie reageert. Sommige patiënten hebben veel last van bijwerkingen, anderen merken er veel minder van. De oncoloog of verpleegkundige kan je vertellen welke bijwerkingen je kunt verwachten in functie van je behandeling.

Hebben andere behandelingen ook bijwerkingen?

Radiotherapie, chirurgie, nieuwe doelgerichte behandelingen ... ze kunnen allemaal bijwerkingen hebben. Ook die bijwerkingen variëren van patiënt tot patiënt en van behandeling tot behandeling. In het menu hieronder kan u een lijst met alle mogelijke bijwerkingen vinden.

"Ik zie af, dus de behandeling werkt?"

De ernst van de bijwerkingen zegt niets over het resultaat van de behandeling. Wie veel hinder ondervindt, mag niet bij voorbaat besluiten dat de chemotherapie effectief werkt. En omgekeerd: geen last betekent niet dat de chemotherapie geen effect heeft.

De meeste bijwerkingen zijn tijdelijk en nemen geleidelijk af. Het is belangrijk alle klachten te bespreken met de specialist. Misschien is er een manier of een middel om de hinderlijke bijwerkingen tegen te gaan. Soms wordt de hoeveelheid chemotherapie (tijdelijk) aangepast of wordt de toediening ervan een of twee weken uitgesteld.

Voor informatie en advies kun je ook terecht bij de oncologieverpleegkundige of verpleegkundig specialist. Deze gespecialiseerde verpleegkundigen zijn in veel ziekenhuizen aanwezig. Denk ook aan je huisarts en patiëntenorganisaties.

 

Laatst aangepast op: 7/12/2017

Getuigenissen

Legaat
Jacqueline heeft pretoogjes en ademt levensvreugde uit. Ondanks de vele beproevingen op haar pad, heeft ze altijd iets positiefs te melden wanneer ze de deur opent van haar appartement in Brussel, waar ze samen met haar man in 1971 introk. Ze kregen geen kinderen, maar zagen veel van de wereld en genoten van het leven. Elke keer als ze op reis gingen, dacht Jacqueline eraan om een briefje op tafel te leggen, voor het geval er iets zou gebeuren.Lees verder