Bloedingen als gevolg van te weinig bloedplaatjes

Bloedplaatjes, ook wel trombocyten genoemd, spelen een belangrijke rol bij de bloedstolling. Ze zorgen ervoor dat bij verwondingen of een gebroken bloedvat het bloedverlies wordt beperkt. Bij een tekort aan bloedplaatjes (trombopenie) blijft elke verwonding dus langer bloeden. Probeer daarom verwondingen te vermijden. Scheer je bijvoorbeeld met een scheerapparaat in plaats van met een mes. En als je toch een wondje krijgt, druk het dan een tijdje stevig dicht. Soms is een bloedtransfusie nodig om de bloedplaatjes aan te vullen en bloedingen te stoppen of te voorkomen. Deze bijwerking komt voor bij sommige chemotherapieën. Bij immunotherapie komt ze zelden voor.

Wanneer je last krijgt van een van onderstaande verschijnselen, consulteer dan je arts (hij/zij zal ook regelmatig het aantal bloedplaatjes controleren):

  • bloedneus
  • bloedend tandvlees
  • kleine rode plekjes in de huid, zo groot als speldenknoppen
  • blauwe plekken terwijl je nergens tegenaan bent gelopen
  • menstruatie die heviger dan normaal wordt
  • bloed in de urine of ontlasting

Getuigenissen

An-Sofie is 27. Delphine nog jonger: 24. Niet meteen het stereotiepe beeld van “patiëntes”. En toch zijn ze dat. Ze kregen alletwee voor hun 25e te horen dat ze een melanoom hadden, de gevaarlijkste huidkanker die er is. Opmerkelijk: als ze toen wisten wat ze nu weten over uv, was het nooit zover gekomen. Vandaag zijn deze levenslustige dames in remissie en ze hebben een boodschap, die op een dag misschien wel jouw leven kan redden: Bescherm jezelf tegen te veel zon!Lees verder