Gewichtstoename (ongewenst)

Vooral bepaalde vormen van hormoontherapie kunnen aanleiding geven tot ongewenste gewichtstoename. Vermoedelijk vormen hormonale veranderingen in de stofwisseling (daling van het metabolisme), in combinatie met een toename van de eetlust en een verlaagde fysieke activiteit, de oorzaak. Aangezien hormoontherapie in sommige gevallen jaren gevolgd dient te worden, valt snel ingrijpen aan te raden. Soms wordt een gewichtstoename ook vastgesteld bij patiënten die chemotherapie volgen. Hierbij spelen verschillende factoren een rol.

Dit betekent beslist niet dat iedere persoon die een hormoon- of chemotherapie volgt, met ongewenste gewichtstoename te maken krijgt. Vooral bij chemotherapie vallen patiënten eerder af dan dat ze bijkomen.

Het is heel belangrijk dit probleem aan te kaarten bij uw behandelende arts of bij een diëtist(e) en niet eigenhandig een vermageringskuur te beginnen tijdens de behandeling. Ze zullen u vermoedelijk aanraden het einde van de behandeling af te wachten voor u probeert te vermageren. De prioriteit zal ondertussen eerder liggen in het verminderen of stopzetten van de gewichtstoename.

Voor meer informatie over voeding bij kanker zie rubriek Leven met kanker > Voeding en recepten.

Getuigenissen

Prof. Joost Schymkowitz,
Prof. Joost Schymkowitz - Scientific Grants 2018Lees verder