Je bent doorverwezen vanaf witte bloedcellen.
Witte bloedcellen, ook wel leukocyten genoemd, worden in het beenmerg aangemaakt. Ze hebben als taak om pathogene (ziekteverwekkende) stoffen als bacteriën of virussen te detecteren en te vernietigen. Ze beschermen ons dus tegen vele vormen van infecties.
Zijn er te weinig witte bloedcellen (leukopenie), dan ontstaat een groter risico op infecties en bijgevolg ook koorts. Een niet-behandelde infectie en koorts kunnen ernstige gevolgen hebben tijdens een kankerbehandeling. Word je behandeld en krijg je koorts boven de 38,5 °C, dan moet je onmiddellijk, ook ’s nachts of in het weekend, je arts contacteren of het ziekenhuis opzoeken. Je arts kan beoordelen of je antibiotica of een andere behandeling nodig hebt.
Cytostatica (chemotherapie) valt vaak het beenmerg aan. Daardoor vermindert tijdelijk de productie van nieuwe witte bloedcellen. En dat kan op zijn beurt de gevoeligheid voor infecties verhogen.
Daalt het aantal bloedcellen te sterk, dan kan het gebeuren dat de volgende chemo uitgesteld moet worden of dat de dosissen naar omlaag moeten. In bepaalde gevallen kan men groeifactoren injecteren om een gebrek aan witte bloedcellen te voorkomen.
De verschillende middelen die bij immunotherapie worden toegepast, hebben verschillende uitwerkingen op het beenmerg. Het effect is het grootst op de witte en de rode bloedcellen.
Sommige middelen die bij immunotherapie worden gebruikt, hebben een bijzondere bijwerking: ze zorgen ervoor dat er meer witte bloedcellen worden aangemaakt. Zolang dit binnen bepaalde grenzen blijft, is het een gewenst effect. α-Interferon daarentegen kan een daling van de witte bloedcellen veroorzaken. Toch zal een infectie bij immunotherapie niet snel voorkomen, ook niet als het aantal witte bloedcellen te laag is. Immunotherapie versterkt namelijk de weerstand. Maar het nadeel hiervan is wel, dat als er toch een infectie optreedt, deze vaak moeilijk te herkennen is. Een infectie veroorzaakt meestal koorts, maar koorts is ook een van de belangrijkste bijwerkingen van immunotherapie. Het onderscheid tussen koorts door de behandeling en koorts door een infectie is moeilijk te maken.
Een belangrijke aanwijzing voor koorts door een infectie, is pijn op de plaats van de infectie, bijvoorbeeld keelpijn, pijn bij het plassen, of een pijnlijke hoest, benauwdheid of slijm ophoesten. Neem in dat geval contact met je arts.
Naast persoonlijke hygiëne en bepaalde leefregels, kunnen ook voedingstips dit infectierisico beperken.
Voedingstips bij verhoogd infectierisico:
Voor meer informatie over voeding bij kanker zie rubriek Leven met kanker > Voeding en recepten.