Maagklachten & maagresectie

Maagbestraling

Mensen die op de buik worden bestraald, kunnen al in het begin van de bestralingsbehandeling last krijgen van bijwerkingen. Vooral als de maag of de directe omgeving van de maag of bovenbuik wordt bestraald, is misselijkheid te verwachten. De radiotherapeut zal medicijnen voorschrijven om dit zoveel mogelijk te voorkomen. 

Tips bij misselijkheid na bestraling

  • Overleg met je arts over medicijnen tegen misselijkheid.
  • Eet een half uur voor aanvang van de bestraling niet meer.
  • Bij bestraling van de maag, drink of eet je beter niet de eerste twee uur na de bestraling, om misselijkheid niet uit te lokken. Daarna is het aan te raden te starten met thee en beschuit, wat yoghurt, een kopje soep of bouillon. Als je dit verdraagt, kun je weer - bij voorkeur kleine - maaltijden eten.
  • ‘s avonds laat op de dag van de bestraling zul je waarschijnlijk voedsel weer beter verdragen
  • Zorg voor voldoende vochtinname: 12 à 16 kopjes water per dag, ofwel 2 liter. Te weinig drinken verergert een misselijk gevoel.

Voor meer informatie over voeding bij kanker zie rubriek Leven met kanker > Voeding en recepten.

Maagresectie

Een maagresectie is een gehele of gedeeltelijke verwijdering van de maag. De plaats van de tumor en het stadium van de ziekte zullen de uitgebreidheid van de resectie en de ernst van de klachten (verlies van eetlust, vol opgezet gevoel na eten, misselijkheid, braken) bepalen.

Voedingstips

  • Rook niet en drink geen alcohol
  • Drink niet vlak voor of tijdens de maaltijd,gebruik pas één uur na de maaltijd drank of vloeibare voedingsmiddelen Drink traag, met kleine slokjes
  • Drink 1 tot 1,5 liter per dag
  • Vermijd koolzuurhoudende dranken zoals spuitwater en frisdranken
  • Breng voldoende variatie in je voeding, zodat een tekort aan bepaalde voedingsstoffen (eiwitten, koolhydraten), vitaminen en mineralen vermeden wordt
  • Neem kleine maaltijden verspreid over de dag
  • Eet op regelmatige tijdstippen en sla geen maaltijden over
  • Eet rustig en praat zo weinig mogelijk tijdens het eten zodat je geen lucht inslikt, want dat kan oprispingen of braken veroorzaken
  • Kauw goed om het voedsel grondig te kunnen mengen met speeksel
  • Vermijd de schil en de pitten van vruchten zoals druiven, kiwi, perzik en neem appelmoes, gestoofde peren en coulis van vruchten
  • Vermijd moeilijk verteerbare groenten zoals koolsoorten, peulvruchten en rauwkost
  • Laat voedingsmiddelen zoals aardappelen, deegwaren en groenten goed gaar koken
  • Gebruik licht verteerbare en vetarme voedingsmiddelen zoals wit brood, toast, magere vleessoorten (zoals kipfilet, kalkoenfilet), magere vissoorten (zoals kabeljauw, tong, rog) magere melkproducten, spinazie, wortel, bloemkool, broccoli, andijvie en tomaat in de oven, ...
  • Verkies vis boven vlees: vis wordt doorgaans beter verdragen
  • Stop met eten of drinken zodra er een ‘vol gevoel’ optreedt

Voor meer informatie over voeding bij kanker zie rubriek Leven met kanker > Voeding en recepten.

Getuigenissen

Nicole cancer du poumon
Nicole heeft tegen longkanker moeten vechten.Lees verder