Braken of misselijkheid als reactie op een behandeling kan zich onmiddellijk (zelfs binnen enkele uren) manifesteren, of vertraagd, na 1 of 2 dagen. Misselijkheid kan ook vóór de behandeling, door angst, stress of eerdere negatieve ervaringen (dat heet een “geconditioneerde” reactie). Ook na de behandeling kun je er last van hebben.
Misselijkheid en braken zijn voor veel mensen onlosmakelijk met chemotherapie verbonden. Het maagslijmvlies raakt geïrriteerd en daardoor voel je braakneigingen. Er zijn medicijnen die deze klachten kunnen verhelpen. Ze worden toegediend via een infuus of onder de vorm van een tablet of zetpil. Het is belangrijk dit te bespreken met de specialist of verpleegkundige. Indien nodig krijg je medicijnen mee naar huis. In de rubriek Voeding en recepten lees je welke aanpassingen in je voeding de klachten kunnen voorkomen of verminderen.
Ook wie op de buik wordt bestraald, kan al in het begin van de behandeling last krijgen van bijwerkingen. Vooral als de maag of de directe omgeving van de maag of bovenbuik wordt bestraald, kun je je misselijk voelen. De radiotherapeut zal medicijnen voorschrijven om dit zoveel mogelijk te voorkomen.
Eet of drink niet meteen na de behandeling. Neem eerder een maaltijd op het moment dat u weer voedsel verdraagt, bv. nog ‘s avonds laat die dag. Bij bestraling van de maag drinkt of eet u beter niet de eerste twee uur na de bestraling, om misselijkheid niet uit te lokken. Daarna is het aan te raden te starten met thee en beschuit, wat yoghurt, een kopje soep of bouillon. Als u dat verdraagt, kunt u weer - bij voorkeur kleine - maaltijden eten.
Eet en drink wat mogelijk is tijdens de kuurdagen en probeer tussen de kuren om een beetje te compenseren voor de dagen dat u minder kunt eten.
Voor meer informatie over voeding bij kanker zie rubriek Leven met kanker > Voeding en recepten.