Misselijkheid

Braken of misselijkheid als reactie op een behandeling kan zich onmiddellijk (zelfs binnen enkele uren) manifesteren, of vertraagd, na 1 of 2 dagen. Misselijkheid kan ook vóór de behandeling, door angst, stress of eerdere negatieve ervaringen (dat heet een “geconditioneerde” reactie). Ook na de behandeling kun je er last van hebben.

Medicijnen tegen misselijkheid 

Misselijkheid en braken zijn voor veel mensen onlosmakelijk met chemotherapie verbonden. Het maagslijmvlies raakt geïrriteerd en daardoor voel je braakneigingen. Er zijn medicijnen die deze klachten kunnen verhelpen. Ze worden toegediend via een infuus of onder de vorm van een tablet of zetpil. Het is belangrijk dit te bespreken met de specialist of verpleegkundige. Indien nodig krijg je medicijnen mee naar huis. In de rubriek Voeding en recepten lees je welke aanpassingen in je voeding de klachten kunnen voorkomen of verminderen.

Ook wie op de buik wordt bestraald, kan al in het begin van de behandeling last krijgen van bijwerkingen. Vooral als de maag of de directe omgeving van de maag of bovenbuik wordt bestraald, kun je je misselijk voelen. De radiotherapeut zal medicijnen voorschrijven om dit zoveel mogelijk te voorkomen. 

Tips tegen misselijkheid

 • Het belangrijkste: onafhankelijk van goede adviezen: eet en drink waar je zin in hebt en forceer niets
 • Bespreek misselijkheid met je arts: hij of zij kan medicatie voorschrijven om de misselijkheid tegen te gaan
 • Zorg voor een goede mond- en tandhygiëne
 • Langzaam en diep inademen via de neus kan helpen bij misselijkheid.
 • Eet op tijdstippen waarop de misselijkheid minder is (eventueel ook ‘s nachts)
 • Soms is misselijkheid erger op een lege maag, vandaar het nut van tussendoortjes.
 • Combineer geen koude en warme bereidingen tijdens eenzelfde maaltijd.
 • Onderbreek je maaltijd bij hevige misselijkheid en eet verder als je je wat beter voelt.
 • Rust na de maaltijd bij voorkeur in een zittende positie.
 • Vermijd geuren die de misselijkheid kunnen verergeren: etensgeuren, kruiden, parfums, schoonmaakmiddelen, rook, ...
 • Drink met kleine slokjes, vermijd suikerhoudende dranken. Koolzuurhoudende dranken verlichten soms misselijkheid
 • Probeer regelmatig te drinken maar drink niet vlak voor of tijdens de maaltijd,En gebruik pas één uur na de maaltijd drank of vloeibare voedingsmiddelen.
 • Zuigen op een ijsblokje kan helpen om een plotse aanval van misselijkheid tegen te gaan en eventueel braken te voorkomen.
 • Verminder ochtendmisselijkheid door het eten van enkele droge toastjes vóór het opstaan.

Tips tegen misselijkheid na bestraling

Eet of drink niet meteen na de behandeling. Neem eerder een maaltijd op het moment dat u weer voedsel verdraagt, bv. nog ‘s avonds laat die dag. Bij bestraling van de maag drinkt of eet u beter niet de eerste twee uur na de bestraling, om misselijkheid niet uit te lokken. Daarna is het aan te raden te starten met thee en beschuit, wat yoghurt, een kopje soep of bouillon. Als u dat verdraagt, kunt u weer - bij voorkeur kleine - maaltijden eten.  

Tips tegen misselijkheid na chemotherapie

Eet en drink wat mogelijk is tijdens de kuurdagen en probeer tussen de kuren om een beetje te compenseren voor de dagen dat u minder kunt eten.

Voor meer informatie over voeding bij kanker zie rubriek Leven met kanker > Voeding en recepten.

Getuigenissen

"Ik sla me erdoor omdat ik vertrouwen heb in mijn toekomst. Ik geniet van elk huidig moment en denk aan alle momenten die ik zeker en vast nog ga meemaken.”Lees verder