Hoe ontstaan smaakveranderingen ?

Smaakveranderingen kunnen veroorzaakt worden door de tumor zelf (bv. tumor in de mond), maar ook door verschillende kankerbehandelingen (chirurgie, chemotherapie, radiotherapie, …). Iedere persoon ervaart ze anders, en ze kunnen ook van week tot week veranderen. Wat deze week slecht smaakt, kan dus volgende week wel weer lekker zijn…. Daarom is het ook belangrijk na een tijdje iets wat slecht smaakte weer opnieuw te testen.

Hoe lang duren smaakveranderingen?

  • ‘Negatieve associaties’ (zie ook hierboven) zijn meestal van korte duur en verdwijnen veelal binnen 1 maand na stopzetting van de therapie.

  • Smaakverlies door chemotherapie verdwijnt meestal na enkele dagen tot weken.

  • Smaakverlies door radiotherapie treedt vaak op in de eerste of tweede bestralingsweek, en is het meest uitgesproken na een tweetal maanden. Meestal betreft het bittere en zoute smaken. Geleidelijk herstel treedt op na 1 à 2 jaar.

Smaakveranderingen kunnen zich als volgt uiten:

  • Voeding smaakt flauw of net te sterk.

  • Wat je vroeger niet lekker vond, lust je nu wel, of omgekeerd.

  • Je hebt een vieze smaak in de mond

  • Voeding smaakt allemaal hetzelfde, bv naar metaal, of zuur, of bitter, of zoet, of…

Laatst aangepast op: 5/10/2017

Getuigenissen

In 2011 was Nadine net klaar met haar behandeling tegen borstkanker. Samen met Michèle poseerde ze voor de foto’s die de hoofdstukken haarverzorging en gezichtsbehandelingen in onze schoonheidgids Goed verzorgd, beter gevoel illustreren.Lees verder