Hoe ontstaan smaakveranderingen ?

Smaakveranderingen kunnen veroorzaakt worden door de tumor zelf (bv. tumor in de mond), maar ook door verschillende kankerbehandelingen (chirurgie, chemotherapie, radiotherapie, …). Iedere persoon ervaart ze anders, en ze kunnen ook van week tot week veranderen. Wat deze week slecht smaakt, kan dus volgende week wel weer lekker zijn…. Daarom is het ook belangrijk na een tijdje iets wat slecht smaakte weer opnieuw te testen.

Hoe lang duren smaakveranderingen?

  • ‘Negatieve associaties’ (zie ook hierboven) zijn meestal van korte duur en verdwijnen veelal binnen 1 maand na stopzetting van de therapie.

  • Smaakverlies door chemotherapie verdwijnt meestal na enkele dagen tot weken.

  • Smaakverlies door radiotherapie treedt vaak op in de eerste of tweede bestralingsweek, en is het meest uitgesproken na een tweetal maanden. Meestal betreft het bittere en zoute smaken. Geleidelijk herstel treedt op na 1 à 2 jaar.

Smaakveranderingen kunnen zich als volgt uiten:

  • Voeding smaakt flauw of net te sterk.

  • Wat je vroeger niet lekker vond, lust je nu wel, of omgekeerd.

  • Je hebt een vieze smaak in de mond

  • Voeding smaakt allemaal hetzelfde, bv naar metaal, of zuur, of bitter, of zoet, of…

Laatst aangepast op: 5/10/2017

Getuigenissen

An-Sofie is 27. Delphine nog jonger: 24. Niet meteen het stereotiepe beeld van “patiëntes”. En toch zijn ze dat. Ze kregen alletwee voor hun 25e te horen dat ze een melanoom hadden, de gevaarlijkste huidkanker die er is. Opmerkelijk: als ze toen wisten wat ze nu weten over uv, was het nooit zover gekomen. Vandaag zijn deze levenslustige dames in remissie en ze hebben een boodschap, die op een dag misschien wel jouw leven kan redden: Bescherm jezelf tegen te veel zon!Lees verder