Hoe ontstaan smaakveranderingen ? | Stichting tegen Kanker

Hoe ontstaan smaakveranderingen ?

Smaakveranderingen kunnen veroorzaakt worden door de tumor zelf (bv. tumor in de mond), maar ook door verschillende kankerbehandelingen (chirurgie, chemotherapie, radiotherapie, …). Iedere persoon ervaart ze anders, en ze kunnen ook van week tot week veranderen. Wat deze week slecht smaakt, kan dus volgende week wel weer lekker zijn…. Daarom is het ook belangrijk na een tijdje iets wat slecht smaakte weer opnieuw te testen.

Hoe lang duren smaakveranderingen?

  • ‘Negatieve associaties’ (zie ook hierboven) zijn meestal van korte duur en verdwijnen veelal binnen 1 maand na stopzetting van de therapie.

  • Smaakverlies door chemotherapie verdwijnt meestal na enkele dagen tot weken.

  • Smaakverlies door radiotherapie treedt vaak op in de eerste of tweede bestralingsweek, en is het meest uitgesproken na een tweetal maanden. Meestal betreft het bittere en zoute smaken. Geleidelijk herstel treedt op na 1 à 2 jaar.

Smaakveranderingen kunnen zich als volgt uiten:

  • Voeding smaakt flauw of net te sterk.

  • Wat je vroeger niet lekker vond, lust je nu wel, of omgekeerd.

  • Je hebt een vieze smaak in de mond

  • Voeding smaakt allemaal hetzelfde, bv naar metaal, of zuur, of bitter, of zoet, of…

Laatst aangepast op: 5/10/2017

Getuigenissen

“Er was bij mij geen sprake van een voorgeschiedenis van borstkanker in mijn familie, ik behoorde niet tot een risicogroep. Voor ik ziek werd, was ik dus helemaal niet bezig met kanker of met preventie, hoewel we een betrekkelijk gezond leven leidden. Ik zou durven zeggen dat preventie belangrijker geworden is sinds ik ziek werd. En niet enkel in verband met borstkanker, maar in verband met alles, of het nu gaat om tabak, de zon, voeding ... Lees verder