Verhoogd infectierisico | Stichting tegen Kanker

Verhoogd infectierisico

Een verhoogd infectierisico bij kanker ontstaat vaak als gevolg van neutropenie (een laag gehalte aan witte bloedcellen in het lichaam) bij ziekte. Behandelingen met radio- en chemotherapie vernietigen cellen die zich snel vermenigvuldigen, een typische eigenschap voor tumorcellen. Maar ook de witte bloedcellen, die eveneens snel vermenigvuldigen, raken hierdoor vaak aangetast. Dit effect gebeurt vaak met chemotherapie alleen, en is het sterkst als radio- en chemotherapie in combinatie gebeuren. Witte bloedcellen vervullen een belangrijke rol in het beschermen tegen infecties. Een verlaagde concentratie leidt bijgevolg tot een verhoogd infectierisico. Naast persoonlijke hygiëne en bepaalde leefregels kunnen ook voedingstips dit infectierisico beperken.

Voedingstips

  • was telkens uw handen vóór u iets eet;
  • neem een calorie- en eiwitrijke voeding, praat hierover met uw arts of een gespecialiseerd diëtist(e): ondervoeding zal uw weerstand tegen infecties immers verminderen;
  • mijd volgende voedingsmiddelen tot het verhoogde infectierisico opnieuw geweken is:
    • koude soepen, gemaakt van vers fruit en/of groenten;
    • fruit- en groentesappen die niet gepasteuriseerd zijn;
    • rauwe groenten en/of fruit;
    • diepgevroren en gedroogd fruit;
    • rauw of onvoldoende gegaard vlees, vis (ook sushi en sashimi), kip, eieren en tofu;
    • gerookte vis die koud wordt gegeten;
    • vissalades;
    • rauwe eieren en voedingsmiddelen waarin deze verwerkt zijn zoals mayonaise;
    • rauwe noten en noten geroosterd in de schelp;
    • rauwe melk en melkproducten (niet gepasteuriseerd of anders behandeld), waaronder ook kazen en yoghurt op basis van rauwe melk en roomijs of andere desserten met room bereid;
    • ongekookte kruiden, specerijen en zwarte peper;
    • instant (in poedervorm) ijsthee, -koffie of punch;
    • ongepasteuriseerde honing;
    • brouwersgist;
    • ongepasteuriseerd bier (huisgebrouwen en sommige bieren van kleinere brouwerijen);
    • ieder voedingsmiddel dat schimmels bevat, zoals schimmelkazen, ook bv. indien verwerkt in dressing;
    • groenten en fruit dat beschimmeld, overrijp of beschadigd is;
    • alle voedsel dat gemanipuleerd en/of bereid werd met ongewassen handen;
    • alle bereide voedingswaren die 2 uur of langer op kamertemperatuur staan;
    • alle voedsel dat langer dan 24 uur geleden bereid werd en in de koelkast bewaard is;
    • alle voedsel na vervaldatum.
  • respecteer rigoureus de bewaringsrichtlijnen vermeld op de verpakking van voedingsmiddelen;
  • koop geen voedsel in opgezwollen of beschadigde blikken;
  • koop bij voorkeur individueel verpakte voedingsmiddelen of voeding in kleine hoeveelheden, zoals individuele sausverpakkingen en kleine porties beleg;
  • wees vooral ook voorzichtig als u buitenshuis eet en probeer bovenstaande regels zo goed mogelijk te volgen.
Laatst aangepast op: 8/11/2018

Getuigenissen

In onze omgeving hebben we allemaal vrienden, familie of kennissen die getroffen zijn door kanker. Vroeger joeg dat woord me echt schrik aan. Vandaag stel ik vast dat kanker een ziekte is geworden als een andere.Lees verder