Jongeren en kanker

Is kanker iets voor oude mensen?

Een op de twee mannen en een op de drie vrouwen krijgt vroeg of laat kanker. Het gaat meestal om 60-plussers, al blijven ook de andere leeftijdsgroepen niet gespaard. In België worden elk jaar 800 nieuwe gevallen vastgesteld bij jonge mensen tussen 15 en 29 jaar.

(Heel) goede redenen om te hopen

Het is heel normaal dat je bang bent. Kanker is een ernstige ziekte die niet vanzelf geneest. Hij moet absoluut behandeld worden en niemand kan dus zonder de therapieën. Maar kanker krijgen betekent nog niet dat je doodgaat.

Dankzij de vele wetenschappelijke studies die overal ter wereld verschijnen en de vooruitgang in de geneeskunde, genezen er nu tien keer meer mensen van kanker dan een eeuw geleden. De behandelingen worden steeds doeltreffender, de bijwerkingen kunnen beter bestreden worden, en de artsen en het gespecialiseerd medisch personeel doen alles om de patiënten een zo goed mogelijke levenskwaliteit te geven.

Niet alle tumoren wijzen op kanker

Elk type van kanker heeft zijn eigen kenmerken. Borstkanker is bijvoorbeeld een heel andere ziekte dan longkanker. Ze ontwikkelen zich aan een ander tempo en vragen om verschillende behandelingen. In één orgaan kunnen zelfs verschillende types van kanker opduiken. Zo bestaan er verschillene vormen van borst-of longkanker. De behandeling moet dus altijd zijn afgestemd op de specifieke kenmerken van elke kanker, ongeacht het orgaan dat dan is aangetast. Borstkanker die door uitzaaiingen naar de lever is uitgebreid lijft borstkanker en moet dan ook al borstkanker worden behandeld.

Een website voor jou en je naasten

Je zit vast met heel veel vragen over kanker in het algemeen, over de behandelingen en de bijwerkingen, over het kostenplaatje, over de impact van de ziekte op je schoolleven, op je studies of je beroepsleven, over de hulp waar je recht op hebt enz.

Jongeren en kanker is speciaal ontwikkeld om je vragen zo veel mogelijk te beantwoorden. Maar hou er wel rekening mee dat elke kanker anders is en dat elke patiënt uniek is. Alle informatie op deze website is algemeen en kan nooit het advies van de artsen vervangen. Zit je met vragen over je eigen situatie? Aarzel dan nooit om ze te stellen aan je artsen.

Onderzoeken bij jongeren met kanker

We kunnen nooit op basis van één enkel symptoom uitmaken of er al dan niet kanker in het spel is. Om de aard, de omvang en de ernst van het probleem precies te kunnen inschatten, zijn meerdere onderzoeken nodig. Om een individuele behandeling te kunnen starten, is een uiterst nauwkeurige diagnose van het kankergezwel noodzakelijk.

Behandelingen voor jongeren met kanker

Waaruit bestaat een behandeling?

Welke behandelingen zijn mogelijk in welke situatie? Wat zijn de gevolgen?

Bijwerkingen

Bijwerkingen zijn ongewenste symptomen die rechtstreeks voortvloeien uit een behandeling. In principe hebben alle behandelingen bijwerkingen, of dat nu met geneesmiddelen is of iets anders. De geneesmiddelen tegen kanker vormen daar helaas geen uitzondering op.

Dagelijks leven

Kanker hebben en in behandeling zijn voor kanker vraagt in het dagelijkse leven wel wat organisatie. Deze sectie geeft je een antwoord op al je vragen.

Contactboekje

Het contactboekje is jouw persoonlijke gids bij kanker.

AYA’s: kanker bij jongeren en jongvolwassenen (15 jaar tot … )

AYA staat voor Adolescents & Young Adults en richt zich op jongeren en jongvolwassenen (15 jaar tot … ) die geconfronteerd worden met kanker. 

Lees verder

Getuigenissen

Nancy Peeters
Op de 1ste plaats mijn 3 schatten!!Lees verder