Nieuwe behandelingen van kanker

Het kankeronderzoek staat niet stil. De voorbije vijftien jaar zijn er naast de traditionele therapieën ook andere behandelingen van kanker ontwikkeld. Een paar voorbeelden:

Gerichte therapieën

Sommige kankercellen hebben op hun wand specifieke receptoren zitten, een soort sloten die de levensnoodzakelijke stoffen voor die cellen aantrekken. De chemo- en de radiotherapie maken geen onderscheid tussen gezonde en kwaadaardige cellen, maar de gerichte therapieën vallen alleen die tumorcellen aan, en blokkeren of vernietigen de receptoren.

Angiogeneseremmers

Een tumor heeft energie nodig om te kunnen evolueren. Die energie vindt hij in het bloed, in de vorm van suiker en zuurstof. Om zich te voeden, vormt de tumor vanaf een bepaald stadium in en rondom zich nieuwe bloedvaatjes. Dat proces heet angiogenese. Angiogeneseremmers blokkeren dat proces waardoor de tumor zich niet kan voeden, en dus niet verder kan evolueren. Bij jongeren worden deze geneesmiddelen niet zo vaak gebruikt.

Immunotherapie

Bij de immunotherapie wordt het natuurlijke afweersysteem van het lichaam versterkt, zodat het de tumorcellen kan herkennen en uitschakelen. Er zijn twee grote groepen van immunotherapieën:

  • Bij de passieve immunotherapie krijgt het lichaam extra antistoffen toegediend om de tumorcellen te bestrijden. Een voorbeeld is interferon.
  • De actieve immunotherapie werkt volgens het principe van de vaccinatie. Het lichaam wordt dan gestimuleerd om zelf eigen antistoffen aan te maken.

De immunotherapie heeft twee voordelen: er is geen ziekenhuisopname nodig en de behandeling heeft veel minder bijwerkingen dan bij chemotherapie. Voorlopig kan immunotherapie slechts bij een klein aantal types kanker worden toegepast.

En gentherapieën?

Het idee achter gentherapie is eigenlijk heel eenvoudig: als een gen verantwoordelijk is voor een ziekte – kanker bijvoorbeeld – zou het vervangen van dat gen door een gezond gen in principe moeten volstaan om de ziekte vanzelf te laten genezen. Maar de techniek staat nog lang niet op punt. Bovendien is de doeltreffendheid ervan bij kanker nog niet bewezen.

 
©Vivio

Getuigenissen

Christiane, en rémission d'un cancer du sein
Borstkanker is de meest voorkomende kanker bij vrouwen. In België krijgen elk jaar ongeveer 10 000 vrouwen de diagnose te horen. In realiteit dekt de term ‘borstkanker’ verschillende types borsttumoren, met een uiteenlopende diagnose, behandeling en genezingskans. Christiane vertelt haar verhaal.Lees verder