Radiochirurgie is een locoregionale behandeling van kanker. De operatie gebeurt zonder scalpel. Bij de behandeling worden heel krachtige en uiterst precieze stralen gebruikt, waardoor de schedel niet hoeft te worden opengemaakt. Radiochirurgie wordt toegepast voor de behandeling van hersentumoren die kleiner zijn dan drie cm en die in een gebied van de hersenen liggen dat moeilijk bereikbaar is voor een operatie.
Gamma Knife is bij uitstek het toestel voor radiochirurgie. Het richt gammastralen op de hersentumor. De bestraling kan tien minuten tot twee uur duren, afhankelijk van hoe groot de tumor is. De patiënt is de hele duur van de behandeling bij bewustzijn en voelt er helemaal niets van.
Kankercellen die met radiochirurgie worden behandeld, worden niet echt verwijderd. Ze worden gewoon vernietigd, sterven af en laten een soort litteken in de hersenen achter. Dat litteken verdwijnt niet, maar de tumor is wel weg.
Radiochirurgie is geen operatie in de strikte zin van het woord (er wordt niet gesneden) en vergt geen (volledige) verdoving. Het hoofd hoeft ook niet kaalgeschoren te worden. De ingreep veroorzaakt geen pijn noch bijwerkingen, zoals haaruitval. Radiochirurgie is minder duur en minder riskant dan een traditionele neurochirurgische operatie.
Radiochirurgie wordt op dit moment alleen gebruikt voor de behandeling van kwaadaardige hersentumoren die kleiner zijn dan 3 cm. Maar omdat de techniek zo doeltreffend is en zo goed verdragen wordt, valt te verwachten dat de behandelingen van kanker met Gamma Knife binnenkort ook voor gebieden buiten de hersenen zullen worden gebruikt. Op middellange termijn zal radiochirurgie allicht ook bij andere kwaadaardige tumoren worden toegepast, net als bij uitzaaiingen
©Vivio