Wat met alternatieve of aanvullende geneeswijzen?

Alternatieve geneeswijzen

Homeopathie, fytotherapie, etherische oliën, acupunctuur, Chinese geneeskunde, speciale diëten, psychologische technieken of massages kunnen zeker helpen om de bijwerkingen van een behandeling van kanker te verzachten. Maar geen enkele ervan is ooit doeltreffend gebleken als behandeling zelf. Alle ernstige specialisten in deze disciplines geven trouwens toe dat deze methodes je NIET genezen van kanker.

Wat is een erkende behandeling van kanker?

Het fundamentele verschil tussen een erkende en een alternatieve behandeling van kanker is dat de eerste vooraf aan meerdere studies en klinische tests is onderworpen. Bovendien werden de resultaten daarvan in meerdere serieuze medische tijdschriften gepubliceerd. De behandelingen worden in verschillende landen en met een zeker succes toegepast. De cijfers bewijzen het. Een geloofwaardige behandeling van kanker wordt met andere woorden erkend en aanbevolen door de medische en wetenschappelijke wereld.

Wees op je hoede als:

 • je een snelle en definitieve ‘wondergenezing’, zonder bijwerkingen beloofd wordt;
 • je gevraagd wordt de behandeling(en) stop te zetten die je arts je heeft voorgeschreven;
 • je gevraagd wordt er niets van te zeggen aan je arts;
 • de aangeboden behandeling (heel) duur is
 • de aangeboden behandeling alleen op het internet verkrijgbaar is;
 • de aangeboden behandeling in geen enkel artikel of ernstig medisch tijdschrift besproken is;
 • de persoon die je de behandeling voorstelt geen dokter in de geneeskunde is.

Juist gebruik van de alternatieve geneeswijzen

Sommige alternatieve geneeswijzen, zoals homeopathie en sofrologie, kunnen bepaalde bijwerkingen van de behandelingen of van de kanker wel degelijk verzachten. Je mag ze dus volgen als je je houdt aan deze twee voorwaarden:

 1. Praat altijd eerst met je arts voor je een alternatieve geneeswijze uitprobeert. Sommige methoden kunnen namelijk de klassieke behandeling tegenwerken of ondermijnen, of zelfs je gezondheid in gevaar brengen. 
 2. Onderbreek NOOIT je therapieën van kanker ten gunste van een behandeling met een alternatieve geneeswijze. 
   
  ©Vivio

Getuigenissen

Fried Ringoot, één van de meest positieve mensen die we kennen, deelt in deze videogetuigenis hoe hij en zijn vrouw Anny kanker hebben ervaren, waar hij kracht uit putte om door te zetten en hoe de ziekte zijn leven veranderde.Lees verder