Bloedingen en daling van het aantal bloedplaatjes

 
Bloedplaatjes, stolling en genezing van de wonde

Bloedplaatjes zijn bloedcellen die het bloed helpen te stollen (verdikken) en wonden helpen te genezen, bijvoorbeeld als je aan het koken bent en je in je vinger snijdt. Als de wonde niet te diep is, zorgen de bloedplaatjes er voor dat het bloeden stopt en de wonde weer dichtgaat.

Therapieën en bloedplaatjes

Bij sommige behandelingen van kanker kan het aantal bloedplaatjes in het bloed dalen. Dat is vooral het geval bij chemotherapie, of je nu de normale dosissen krijgt (bij de meeste soorten kanker) of hogere dosissen (zoals bij stamceltransplantaties in het geval van leukemie). Ook radiotherapie kan invloed hebben op het aantal bloedplaatjes, maar in mindere mate.
Als het aantal bloedplaatjes daalt, wat ook wel trombopenie wordt genoemd, stolt het bloed minder goed en stijgt het risico op bloedingen. Dat uit zich concreet door:

  • Bloedingen van het tandvlees, neusbloedingen enz.;
  • Je krijgt gemakkelijk blauwe plekken (bloeduitstortingen) die maar langzaam verdwijnen;
  • Wonden genezen minder goed en littekens verdwijnen minder snel.
    Je moet dus voorzichtig zijn en situaties mijden waarin je je makkelijk kunt verwonden, zoals groepssporten (voetbal, rugby enz.) en contactsporten (judo, karate enz.).

Transfusie van bloedplaatjes

Als het aantal bloedplaatjes onder een bepaalde waarde gaat en/of als je bloedingen en/of bloeduitstortingen hebt, zal de arts je transfusies van bloedplaatjes voorschrijven. Dat is vergelijkbaar met een bloedtransfusie, alleen krijg je nu bloedplaatjes.
Transfusies van bloedplaatjes worden in het ziekenhuis gegeven, maar wel ambulant.
 

 ©Vivio

Getuigenissen

Philip Holvoet
De steun die ik krijg van de vele mensen rondom mij die om mij geven. De liefde die ik krijg van vrienden. En de zorgen van van iedereenLees verder