Broze huid en nagels

De behandelingen van kanker, en dan vooral de chemotherapie, stellen je lichaam danig op de proef. Ze maken geen duidelijk onderscheid tussen de tumorcellen en de andere cellen die zich van nature snel vermenigvuldigen, zoals de cellen die de huid en de nagels vernieuwen. Het gevolg is vaak dat de huid uitdroogt en gevoeliger wordt. Ook de nagels zien af. Ze breken gemakkelijker af, groeien niet zo snel terug en worden soms zacht of donkerder van kleur of splijten.

Hoe verzorg je je huid?

  • Als je make-up aanbrengt, let er dan op dat je elke avond je huid reinigt met een zachte reinigingsmelk.
  • Hydrateer je huid zowel ‘s ochtends als ‘s avonds met een hydraterende melk of crème.
  • Gebruik verzorgingsproducten (crèmes, lotions, zeep, shampoo enz.) met een neutrale pH-waarde. Vraag je apotheker of het verzorgend team altijd om raad bij de keuze van je verzorgingsproducten, zeker als je last hebt van rode plekken, bloedingen of jeuk bij het scheren of epileren.
  • Blijf tot nader order uit de zon. Breng als dat niet lukt om de twee of drie uur een zonnecrème aan met de maximale beschermingsfactor (50+).
  • Neem liever een douche dan een bad en was je met lauw water.
  • Gebruik geen parfums noch deodorants.

Hoe verzorg je je nagels?

  • Laat je handen en/of voeten enkele minuten in lauw water weken voor je je nagels knipt.
  • Gebruik liever een nagelvijltje dan een schaar.
  • Masseer je nagels regelmatig met een lichaamsolie.
  • Vraag je apotheker of het verzorgend team altijd om raad bij de keuze van je producten.

Hoe staat het met make-up?

Een goed gekozen en correct aangebrachte make-up kan wonderen doen op je gezicht, bijvoorbeeld door je troeven (discreet) te accentueren en de onzuiverheden te verdoezelen. Sommige schoonheidsspecialistes zijn speciaal opgeleid voor de verzorging van mensen met kanker. Sommige ziekenhuizen hebben zulke mensen in dienst. Laat je door hen adviseren over de bestaande producten en technieken.
Gebruik vooral geen permanente make-up en laat zeker geen tatoeages zetten. Je huid heeft te zeer afgezien door de behandelingen voor kanker om dat te doen! 

De Stichting tegen Kanker heeft een gids met schoonheidstips uitgegeven met de titel ‘Goed verzorgd, beter gevoel’. Je kunt de gids raadplegen of gratis bestellen op de website www.kanker.be, (rubriek ‘Sociale Dienstverlening’), je kunt hem telefonisch bij de Stichting bestellen op het nummer 02/736.99.99, per fax naar het nummer 02/736.99.99 of per e-mail naar kankerinfo@kanker.be 

©Vivio

Getuigenissen

Vlora Ujkani
Mijn dochter Medina heeft me kracht om nooit mijn hoofd te laten hangen!! Ik geniet van ieder moment.Lees verder