Haaruitval (wimpers en wenkbrauwen)

De behandelingen van kanker, en dan vooral de chemotherapie, stellen je lichaam danig op de proef. Ze maken geen duidelijk onderscheid tussen de tumorcellen en de andere cellen die zich van nature snel vermenigvuldigen, zoals de cellen die het haar, de wimpers en de wenkbrauwen vernieuwen.


Haaruitval en het verlies van wimpers en wenkbrauwen is een veel voorkomende bijwerking van de behandelingen voor kanker, ook al gebeurt het niet systematisch. Alles hangt af van het type chemo.

Wanneer en hoe valt het haar uit?

De haaruitval op het hoofd en elders op het lichaam begint twee tot drie weken na het begin van de behandelingen tegen kanker. Ook na je eerste chemokuur kun je je haar verliezen. Het haar valt plots uit in amper enkele dagen, soms gespreid over meerdere weken.


De wimpers en wenkbrauwen vallen meestal pas na het hoofdhaar uit.
Haaruitval doet geen pijn, al krijgen sommige mensen last van jeuk op de hoofdhuid.

Nieuwe haargroei

Je haar verliezen is helemaal niet fijn, maar weet dat het tijdelijk is. Na de behandelingen groeit het terug (gemiddeld één cm per maand), soms zelfs krachtiger en sneller dan anders. Het kan zijn dat het nieuwe haar lichtjes anders uitziet dan vroeger. Het wordt bijvoorbeeld lichter of donkerder, gaat meer of minder krullen enz. 

Haaruitval verdoezelen?

Sommige mannelijke celebrity’s hebben (gedeeltelijke of volledige) kaalheid een sexy tintje gegeven. Denk maar aan ex-voetballers zoals Zinedine Zidane en Jaap Stam, filmacteurs Jude Law, Bruce Willis en Vin Diesel, zanger Seal, modeontwerper Jean-Paul Gauthier enz. Zelfs Demi Moore en Nathalie Portman hebben hun hoofd kaal laten scheren voor hun rol in een film!


Toch is je haar gedeeltelijk of volledig verliezen soms moeilijk om mee te leven. Vooral jonge vrouwen hebben het daar vaak lastig mee. Dat is begrijpelijk, maar je moet volhouden en vindingrijk zijn. Er bestaan verschillende middeltjes om haaruitval te verdoezelen en jezelf een mooie look te geven:

  • Een pruik of haarstukje
  • Een leuk geknoopte sjaal, eventueel versierd met sieraden en/of linten
  • Een hoedje, baret, muts, pet enz.

Haar af of niet?

Sommige mensen anticiperen liever op de feiten en laten hun haar knippen nog voor ze met de behandelingen beginnen. Dat is geen slecht idee, zeker niet als je lang haar hebt. Met een nieuwe, korte coupe zal je makkelijker wennen aan je nieuwe look.

De Stichting tegen Kanker heeft een gids met schoonheidstips uitgegeven met de titel ‘Goed verzorgd, beter gevoel’. Je kunt de gids raadplegen of gratis bestellen op www.kanker.be, (rubriek ‘Sociale Dienstverlening’), je kunt hem telefonisch bij de Stichting bestellen op het nummer 02/736.99.99, per fax naar het nummer 02/736.99.99 of per e-mail naar kankerinfo@kanker.be


©Vivio

Getuigenissen

Pat
Weet je, ik wil dit alles nog niet achterlaten! Nu niet. Ik heb nog zoveel te beleven en te delen met jullie.Lees verder