Kanker en seksualiteit

Seks tijdens of net na een behandeling van kanker is niet verboden, op enkele zeldzame uitzonderingen na. Als je er zin in hebt, is er dus niets wat je tegenhoudt. De ziekte is zo al lastig genoeg, je hoeft je dus niet nog eens iets te ontzeggen wat je deugd doet.

Veranderd libido

Toch kan het best gebeuren dat je seksuele en gevoelsmatige gedrag tijdens een behandeling verandert. Bij sommige patiënten neemt het libido toe, bij andere net af, en nog andere hebben dagen ‘met’ en dagen ‘zonder’. Dat is heel normaal want de bijwerkingen, de angst, de vragen rond je toekomst of de lichamelijke veranderingen die je ondergaat, zijn allemaal factoren die je zin om te vrijen en ook die van je partner kunnen beïnvloeden.

Het allerbelangrijkste? Praat erover

Een goed koppel dat stevig verankerd is door de liefde kan alles aan, op voorwaarde dat er gepraat wordt. Praten over bijvoorbeeld jullie gevoelens, wensen, angsten en bezwaren is enorm belangrijk. Want zo voorkom je misverstanden en frustraties. Voelen dat je bemind wordt en dat je zelf bemint, liefde geven en delen, dat is belangrijk voor een koppel. Met of zonder seks.

Durf erover te praten

In een normale situatie is het al niet gemakkelijk om over seksualiteit te praten, laat staan dat je het erover moet hebben bij de dokter. En misschien zelfs in het bijzijn van je ouders. Je hebt nochtans het volste recht om je er vragen over te stellen, zeker als je met problemen kampt. Durf je vragen dus gerust te stellen. Vraag desnoods of je je arts even onder vier ogen kan spreken. Er zijn trouwens ook psychologen die gespecialiseerd zijn in zaken rond seksualiteit (seksuologen). Raadpleeg er gerust een als je er de behoefte toe voelt.

©Vivio

 

Getuigenissen

Patricia vertelt ons over hoe zij borstkanker beleefd heeft, wat haar heeft geholpen om deze beproeving te doorstaan en hoe de ziekte haar kijk op het leven heeft veranderd.Lees verder