Minder eetlust

Kort voor of na de start van de behandelingen kun je soms minder of helemaal geen zin hebben in eten. Die verminderde eetlust kan een bijwerking zijn van de behandelingen tegen kanker, maar kan ook te maken hebben met angst, zorgen, pijn enz. Dat je geen trek hebt, kan ook te wijten zijn aan de tumor (door de plaats waar hij zit en/of door zijn omvang), door felle vermoeidheid, door een verandering van je metabolisme (je lichaam absorbeert en verbruikt de energie niet meer op dezelfde manier) enz.

Praktisch advies om weer meer trek te krijgen:

  • Probeer eens andere eetwaren uit of maak je eten eens op een andere manier klaar.
  • Als je het niet meer ziet zitten om te koken, vraag dan iemand om het in jouw plaats te doen.
  • Beweeg regelmatig en ga regelmatig een frisse neus halen.
  • Zorg dat je altijd een tussendoortje op zak hebt als je ergens naartoe gaat.
  • Neem je maaltijden in een rustige en aangename omgeving.
  • Vergeet ook hapjes en drankjes niet zoals vruchtensap, enkele schijfjes appel, kauwgom, bouillon enz.
  • Drink niet vlak voor de maaltijd anders snijd je je eetlust af. Maar drink wel veel tijdens de maaltijd. Kauw goed op elke hap en doe dat met je mond toe, zodat je geen lucht binnenkrijgt.
  • Hou bij het eten rekening met eetwaren die het verzadigingsgevoel stimuleren of versnellen, zoals vezels, eiwitten enz.

Kanker, gewicht en voeding

Wie kanker heeft, verliest vaak gewicht. Dat kan te wijten zijn aan de ziekte, de behandelingen tegen kanker, bepaalde bijwerkingen (minder eetlust, misselijkheid, vermoeidheid, braken enz.) of gewoon de angst en de zorgen.


Maar het omgekeerde komt ook voor. Bij sommige behandelingen, zoals de hormoontherapie, is er een gewichtstoename of houdt het lichaam water op.


Op korte tijd sterk vermageren of verdikken heeft een negatief effect op je algemene gezondheidstoestand. Je lichaam heeft nu nochtans meer dan ooit al zijn krachten nodig om tegen de kanker te vechten en om de soms lastige bijwerkingen te overwinnen.


Probeer dus in de mate van het mogelijke je gewone gewicht te behouden. Aarzel niet om een diëtist te vragen een voedings- en bewegingsprogramma op jouw maat op te stellen. Begin in ieder geval nooit op eigen houtje aan een dieet om te vermageren of bij te komen.
 

©Vivio

Getuigenissen

Peter Schodts
Ik put mijn kracht uit mijn familie, mijn vriendin en mijn vrienden, die me oprecht steunen.Lees verder