Verandering van smaak en geur
Een afkeer voor gerechten die je anders lekker vindt, zin in andere die je vroeger niet lustte, geneesmiddelen met een rare nasmaak, eetwaren met een onaangename zure bijsmaak. Je smaak- en geurzin veranderen als je kanker hebt. Wetenschappers weten helaas niet hoe dat komt.
Enkel tips:
- De ‘neutrale’ smaken (melkproducten, granen, sla enz.) worden meestal goed verdragen.
- Heb je een onaangename smaak? Sommige aromatische kruiden zoals basilicum en koriander kunnen ze doen verdwijnen.
- Heb je een zure smaak? Melkproducten (melk, yoghurt enz.) doen wonderen in sauzen en een goed gezoete fruitcompote kan de zure smaak van een gerecht verzachten
- Proef je een metaalsmaak? Drink voldoende en ga voor zuurdere dranken of fruitsoorten (ananas, pompelmoes (*) enz.).
(*) Pompelmoes kan de werking beïnvloeding van meer dan 50 courante geneesmiddelen, waaronder sommige chemotherapieën. Check dus de bijsluiter of stel de vraag aan uw arts.
Droge mond en/of keel
Van sommige geneesmiddelen en soorten radiotherapie drogen de klieren in je mond die het speeksel produceren uit. Dat heeft xerostomie. Hierdoor kan je ongemakkelijk praten en slikken, maar ook mond- en tandproblemen krijgen. Dit vervelende fenomeen komt vaak voor, maar ook hier kan de voeding een positieve rol spelen.
Enkele tips:
- Sommige dranken (thee, frisdranken, koolzuurhoudend water, vruchtensap, kamillethee enz.) hebben een positief effect op het uitdrogen van de mond en/of de keel.
- Drink regelmatig kleine hoeveelheden water.
- Knabbel af en toe op een verfrissend stuk groente of fruit, zoals een komkommer, een appel of een meloen.
Opgelet voor de tanden
Je geneesmiddelen kunnen de kwaliteit van het speeksel en de hoeveelheid speeksel veranderden. Dat leidt dan tot mond- en tandproblemen, zoals cariës. Daarom moet je ervoor zorgen dat je mond- en tandhygiëne tijdens je ziekte onberispelijk zijn.
Enkele tips:
- Ga vaker naar de tandarts en zeker voor de behandeling van kanker.
- Poets je tanden na elke maaltijd.
- Gebruik een soepele tandenborstel, ‘soft’ dus, en duw niet te hard.
- Gebruik een milde tandpasta die de tanden niet aantast, zoals sommige blekende tandpasta’s wel doen. Vraag raad aan je tandarts of apotheker.
©Vivio